Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: Οστά του μεγαλύτερου πτηνού που έζησε ποτέ στη Γη ανακαλύφθηκαν στην Ανταρκτική
[Ελεύθερος Τύπος]: Οστά του μεγαλύτερου πτηνού που έζησε ποτέ στη Γη ανακαλύφθηκαν στην Ανταρκτική

[Ελεύθερος Τύπος]: Οστά του μεγαλύτερου πτηνού που έζησε ποτέ στη Γη ανακαλύφθηκαν στην Ανταρκτική

Τα απολιθώματα προέρχονται από την ανακάλυψη παλαιοντολόγων του Πανεπιστημίου Riverside της Καλιφόρνια, η οποία είχε πραγματοποιηθεί κατά την δεκαετία του 1980 και μελετήθηκε μόλις πρόσφατα.

Οι επιστήμονες είχαν επισκεφθεί το νησί Σέιμουρ στην Ανταρκτική, το οποίο εκτιμάται ότι πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια φιλοξενούσε τους προγόνους ζώων όπως οι σημερινοί πιγκουίνοι, οι πάπιες, οι στρουθοκάμηλοι, οι μυρμηγκοφάγοι και οι βραδύποδες.

Τα απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν κατά την δεκαετία του ’80 φυλάσσονταν στο μουσείο του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, ώσπου το 2015 ένας απόφοιτος του Πανεπιστημίου αποφάσισε να τα μελετήσει.

Τα απολιθωμένα οστά προέρχονται από το πόδι και το σαγόνι δύο διαφορετικών πτηνών του ίδιου είδους, που ονομάζεται «πελαγορνιθίδα».

Οι πελαγορνιθίδες επρόκειτο για αρπακτικά πτηνά που πετούσαν πάνω από τις νότιες θάλασσες του πλανήτη τουλάχιστον για 60 εκατομμύρια χρόνια.

Είχαν το διπλάσιο μέγεθος σε σχέση με τα σημερινά άλμπατρος, ένα εντυπωσιακό άνοιγμα φτερών 5 έως 6 μέτρων, μεγάλο ράμφος και εξαιρετικά δυνατά και αιχμηρά δόντια, με τα οποία αλίευαν ψάρια και καλαμάρια για να τραφούν.

Το οστό σαγονιού που ανακαλύφθηκε είναι ηλικίας 40 εκατομμυρίων ετών, ενώ αυτό του ποδιού 50 εκατομμυρίων ετών, γεγονός που τα κατατάσσει στον καινοζωικό αιώνα, ύστερα από την εξαφάνιση δηλαδή των δεινοσαύρων από τη Γη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!