Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: ΟΑΣΠ: Γιατί και πως πρέπει να γίνει προσεισμικός έλεγχος σε 80.000 κτίρια
[Ελεύθερος Τύπος]: ΟΑΣΠ: Γιατί και πως πρέπει να γίνει προσεισμικός έλεγχος σε 80.000 κτίρια

[Ελεύθερος Τύπος]: ΟΑΣΠ: Γιατί και πως πρέπει να γίνει προσεισμικός έλεγχος σε 80.000 κτίρια

Τις προδιαγραφές, μέσω των οποίων πρέπει να γίνεται η μεθοδολογία του Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου, ολοκλήρωσε ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Η διαδικασία αφορά δημόσια κτίρια, τα οποία υπολογίζονται στα 80.000, εκ των οποίων μόλις το 15-20% χρησιμοποιείται από φορείς και υπηρεσίες.

Οπως έγινε γνωστό και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, η απογραφή και ιεραρχική αποτίμηση των υφιστάμενων κτιρίων γίνεται σε τρεις διαδοχικές φάσεις:

α. Ταχύς Οπτικός ή Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Ελεγχος

β. Δευτεροβάθμιος Προσεισμικός Ελεγχος

γ. Τριτοβάθμιος Προσεισμικός Ελεγχος

«Ο ΟΑΣΠ έχει ήδη αναπτύξει και προτυποποιήσει τη μέθοδο και το αντίστοιχο δελτίο του Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου, με βάση την οποία αρκετοί φορείς του Δημοσίου έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό την κατ’ αρχήν ιεράρχηση του κτιριακού δυναμικού ευθύνης τους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Οργανισμός.

Οπως τονίζει, ο Ταχύς Οπτικός Ελεγχος αποτελεί μία απλοποιημένη μεθοδολογία που εφαρμόζεται σε μεγάλα σύνολα κτιρίων και ως εκ τούτου είναι από τη φύση του περιορισμένης αξιοπιστίας.

Πεδίο εφαρμογής του Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου αποτελούν τα κτίρια που από τον μακροσκοπικό Πρωτοβάθμιο Ελεγχο έλαβαν βαθμολογία κάτω ενός προβλεπόμενου ορίου.

«Ο έλεγχος αυτός υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες και προϋποθέτει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους χώρους του κτιρίου, τη σύνταξη σχεδίων αποτύπωσης γεωμετρίας και παθολογίας, οπτική αξιολόγηση και ορισμένους επιτόπου ελέγχους των δομικών υλικών καθώς και στοιχειώδεις υπολογισμούς για την ποσοτική αποτίμηση χαρακτηριστικών δεικτών, χωρίς προσομοίωση του φέροντα οργανισμού», αναφέρει.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!