Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Οι νέες αντικειμενικές αξίες σε 13.808 περιοχές – Πού αυξάνονται και πού μειώνονται
[Ελεύθερος Τύπος]: Οι νέες αντικειμενικές αξίες σε 13.808 περιοχές – Πού αυξάνονται και πού μειώνονται

[Ελεύθερος Τύπος]: Οι νέες αντικειμενικές αξίες σε 13.808 περιοχές – Πού αυξάνονται και πού μειώνονται

Γιώργος Παλαιτσάκης

Τα πάνω κάτω στις αντικειμενικές αξίες και τους φόρους των ακινήτων για το 98% της επικράτειας της χώρας φέρνει απόφαση του υπουργού Οικονομικών, ΧρήστουΣταϊκούρα, που έχει υπογραφεί από τις 18 Μαΐου και αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Με την απόφαση του υπουργού, αυξάνονται οι αντικειμενικές τιμές ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή οι τιμές αφετηρίας για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, σε περίπου 7.000 από τις 10.000 περιοχές της χώρας όπου ισχύει ήδη το σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Με τις αυξήσεις αυτές επιδιώκεται η προσέγγιση των αντικειμενικών με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς. Στις υπόλοιπες 3.000 περιοχές, όπου οι πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς έχουν υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των υφιστάμενων αντικειμενικών τιμών, οι νέες αξίες που προβλέπει η υπουργική απόφαση θα είναι μειωμένες.

Επέκταση

Επιπλέον, με την ίδια απόφαση, επεκτείνεται σε άλλες 3.643 περιοχές της χώρας το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων. Πρόκειται για περιοχές στις οποίες σήμερα εφαρμόζονται άλλα συστήματα αντικειμενικού προσδιορισμού, από τα οποία προκύπτουν πολύ χαμηλές φορολογητέες αξίες. Ως εκ τούτου και στις περιοχές αυτές θα προκύψουν, ως επί το πλείστον, αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων.

Οι αντικειμενικές τιμές που προβλέπει η απόφαση του κ. Σταϊκούρα για 13.808 περιοχές-«ζώνες» συνολικά σε όλη τη χώρα θα ανακοινωθούν σήμερα αλλά θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022 τόσο για τον ΕΝΦΙΑ όσο και για άλλους 18 φόρους που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακινήτων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!