Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Μπόκο Χαράμ: Αντίπαλοι θέλουν τον ηγέτη της οργάνωσης να είναι νεκρός
[Ελεύθερος Τύπος]: Μπόκο Χαράμ: Αντίπαλοι θέλουν τον ηγέτη της οργάνωσης να είναι νεκρός

[Ελεύθερος Τύπος]: Μπόκο Χαράμ: Αντίπαλοι θέλουν τον ηγέτη της οργάνωσης να είναι νεκρός

Ο ηγέτης της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής ομάδας «Μπόκο Χαράμ», Αμπουμπακάρ Σεκάου, φέρεται να αυτοκτόνησε πυροδοτώντας εκρηκτικά που είχε ζώσει στο σώμα του.

Η αποκάλυψη έγινε σε ηχογράφηση που έκανε τον γύρο των μέσων ενημέρωσης, στην οποία ακούγεται η φωνή ενός άνδρα, πιθανώς του ηγέτη της αντίπαλης ομάδας νιγηριανών εξτρεμιστών «Iswap», να ανακοινώνει τον θάνατο του Σεκάου. Η αυτοκτονία του αρχηγού της Μπόκο Χαράμ φαίνεται πως έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ένοπλης σύρραξης μεταξύ της Χαράμ και του Iswap. Παρόλα αυτά, ούτε η οργάνωσή του, ούτε και η νιγηριανή κυβέρνηση έχουν επιβεβαιώσει επίσημα τον θάνατό του.

Στην ηχογράφηση, ο φερόμενος ως αρχηγός του Iswap ακούγεται να σχολιάζει ότι «ο Σεκάου πέθανε απασφαλίζοντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό» και ότι «προτίμησε να γελοιοποιείται στην μεταθανάτια, παρά στην επίγεια ζωή». Ο άνδρας ανέφερε, επίσης, ότι οι μαχητές του Iswap είχαν κυνηγήσει τον Σεκάου, προσφέροντάς του την επιλογή να «εξιλεωθεί» με την ένταξή του στην δική τους ομάδα.

Στο παρελθόν είχε φημολογηθεί αρκετές φορές πως ο Σεκάου ήταν νεκρός, με τον ίδιο να επανέρχεται κάθε φορά στην επικαιρότητα, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς. Μετά από την κυκλοφορία της συγκεκριμένης ηχογράφησης, πάντως, ο νιγηριανός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διερευνήσει σοβαρά το ενδεχόμενο. Εξάλλου, ο Αμπουμπακάρ Σεκάου υπήρξε ο άνδρας, υπό την ηγεσία του οποίου η Μπόκο Χαράμ μετατράπηκε από περιθωριακή σέκτα σ’ ένα θανατηφόρο κίνημα εξέγερσης που σαρώνει τη βορειοανατολική Νιγηρία.

Αναλαμβάνοντας τα ηνία της οργάνωσης το 2009, όταν ο ιδρυτής της Μπόκο Χαράμ πέθανε ενώ κρατούνταν από την αστυνομία, ο Σεκάου ενορχήστρωσε δεκάδες μαζικές απαγωγές, βομβιστικές επιθέσεις και αποδράσεις μελών της οργάνωσης από τη φυλακή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!