Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Μπλόκο Βουλγαρίας στα Σκόπια
[Ελεύθερος Τύπος]: Μπλόκο Βουλγαρίας στα Σκόπια

[Ελεύθερος Τύπος]: Μπλόκο Βουλγαρίας στα Σκόπια

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Υλοποιώντας τις απειλές της η Βουλγαρία μπλόκαρε χθες την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ε.Ε. και της Βόρειας Μακεδονίας, θεωρώντας ότι τα Σκόπια δεν ανταποκρίθηκαν στις ανησυχίες της για παραχάραξη της Ιστορίας και της γλώσσας.

Η χθεσινή αρνητική εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, ωστόσο καταβάλλονται πολύ σημαντικές προσπάθειες από τη γερμανική προεδρία της Ε.Ε. ώστε να βρεθεί λύση τις επόμενες εβδομάδες και να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις εντός του Δεκεμβρίου.

Εμμεσα, από την εξεύρεση λύσης εξαρτάται προς το παρόν και η Αλβανία, δεδομένου ότι η υποψηφιότητά της είναι ατύπως «πακέτο» με αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας.

Οπως επισήμανε χθες η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, η Σόφια δεν μπορεί στην παρούσα φάση να συναινέσει στον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επειδή δεν επιλύθηκαν οι γλωσσικές και ιστορικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τη βουλγαρική θέση, η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να αναγνωρίσει ότι το έθνος και η γλώσσα της έχουν βουλγαρικές ρίζες, ενώ τα Σκόπια υποστηρίζουν ότι η ταυτότητα και η γλώσσα τους δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

Επιτροπή

Οπως επισημαίνει δημοσίευμα της ιστοσελίδας κοινοτικής επικαιρότητας Εuractiv, έχει δημιουργηθεί μια διμερής επιτροπή για θέματα Ιστορίας, όπως προβλεπόταν από τους όρους της συμφωνίας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο να επιλύσει προβλήματα ερμηνείας της κοινής Ιστορίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!