Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Μόλις 1 στους 5 παράτυπους μετανάστες επιστρέφει από την Ε.Ε. στη χώρα του [πίνακας]
[Ελεύθερος Τύπος]: Μόλις 1 στους 5 παράτυπους μετανάστες  επιστρέφει από την Ε.Ε. στη χώρα του [πίνακας]

[Ελεύθερος Τύπος]: Μόλις 1 στους 5 παράτυπους μετανάστες επιστρέφει από την Ε.Ε. στη χώρα του [πίνακας]

Βρυξέλλες, ανταπόκριση ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Η ευρωπαϊκή πολιτική για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών από την Ε.Ε. στις χώρες καταγωγής τους δεν αποφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα ελλείψει συντονισμού μεταξύ της Κομισιόν και των κρατών-μελών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), το οποίο προχώρησε στην υποβολή σειράς συστάσεων για τη βελτίωση της κατάστασης.

Σύμφωνα με την ειδική έκθεση που δημοσίευσαν οι Ευρωπαίοι ελεγκτές, από τους 500.000 κατά μέσο όρο παράτυπους μετανάστες που καλούνται σε ετήσια βάση να εγκαταλείψουν την κοινοτική επικράτεια και να επιστρέψουν στις χώρες τους, φεύγουν μόνο 100.000, δηλαδή ένας στους πέντε. Οι λόγοι αυτής της αρνητικής εξέλιξης είναι πολλοί, ξεκινούν από τον κακό συντονισμό εντός της Ε.Ε. και φτάνουν στις δυσκολίες συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής τους.

Εννοείται ότι τη δυστοκία αυτή της Ευρώπης την «πληρώνουν» οι λεγόμενες χώρες της πρώτης γραμμής στην είσοδο παράτυπων μεταναστών, όπως η Ελλάδα. Μάλιστα, η χώρα μας, λόγω μεγέθους, είναι σε ακόμη πιο δυσμενή θέση γιατί δεν έχει το ειδικό πολιτικό βάρος άλλων μεγάλων χωρών της πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, για να ασκήσει πιέσεις στις χώρες καταγωγής παράτυπων μεταναστών προκειμένου να δεχθούν τους υπηκόους τους.

Οπως επισημαίνεται, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις συμφωνίες επανεισδοχής της Ε.Ε. προσκρούουν σταθερά σε διάφορα προβληματικά ζητήματα, όπως η ενσωμάτωση της ρήτρας υπηκόου τρίτης χώρας, στην οποία συχνά αντιτίθενται οι τρίτες χώρες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!