Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Μήπως η αλλεργία σας έχει… τέσσερα πόδια;
[Ελεύθερος Τύπος]: Μήπως η αλλεργία σας έχει… τέσσερα πόδια;

[Ελεύθερος Τύπος]: Μήπως η αλλεργία σας έχει… τέσσερα πόδια;

Τί μπορείτε να κάνετε εάν το κατοικίδιό σας ευθύνεται για την αλλεργία σας

Τα κατοικίδια ζώα, όπως ο σκύλος και η γάτα, συχνά ενοχοποιούνται για πρόκληση αλλεργιών, τόσο από το αναπνευστικό σύστημα (αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα ) όσο και από το δέρμα. Όπως με όλες τις αλλεργίες, η πρώτη θεραπευτική παρέμβαση που συστήνεται είναι η αποφυγή έκθεσης στο υπεύθυνο αλλεργιογόνο, δηλαδή η απομάκρυνση του κατοικίδιου από τους χώρους διαβίωσης και εργασίας.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν επιθυμεί να αποχωριστεί το αγαπημένο του κατοικίδιο; Ή στην περίπτωση που η φύση της εργασίας του ασθενούς είναι τέτοια που να απαιτεί την καθημερινή επαφή με ζώα (π.χ. κτηνίατροι ή εργαζόμενοι σε καταστήματα πώλησης κατοικίδιων ζώων); Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (ΕΕΑΚΑ), σε τέτοιες περιπτώσεις, εκτός από την ειδική αντιμετώπιση με εμβόλια ανοσοθεραπείας, είναι απαραίτητο να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τον ασθενή ώστε να μειώσει το αλλεργιογονικό φορτίο, δηλαδή την έκθεσή του στα αλλεργιογόνα του σκύλου και της γάτας.

Από πού προέρχονται τα αλλεργιογόνα των κατοικίδιων

Γάτα. Τα αλλεργιογόνα της γάτας προέρχονται κυρίως από δέρμα της και δευτερευόντως από το σάλιο της. Η γάτα έχει τη συνήθεια να γλείφεται με αποτέλεσμα τα αλλεργιογόνα από το τρίχωμά της (δέρμα και σάλιο) να απελευθερώνονται σε ένα πολύ λεπτό και αόρατο «σύννεφο σκόνης» που αιωρείται για πολλή ώρα στο σπίτι και εισπνέεται από τα αλλεργικά άτομα. Πρακτικά ολόκληρο το σπίτι λειτουργεί σαν «δεξαμενή» αλλεργιογόνων διότι όλες οι επιφάνειες (χαλιά, καναπέδες κλπ) με τις οποίες έρχεται σε επαφή η γάτα «απελευθερώνουν» τα αλλεργιογόνα της.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!