Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Μείωση εισφορών: Τι θα κερδίσουν μισθωτοί και εργοδότες – Αναλυτικά παραδείγματα
[Ελεύθερος Τύπος]: Μείωση εισφορών: Τι θα κερδίσουν μισθωτοί και εργοδότες – Αναλυτικά παραδείγματα

[Ελεύθερος Τύπος]: Μείωση εισφορών: Τι θα κερδίσουν μισθωτοί και εργοδότες – Αναλυτικά παραδείγματα

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Αυξήσεις μισθών από 98 ευρώ ως και 568 ευρώ σε ετήσια βάση θα γίνουν αισθητές στην τσέπη 2,2 εκατομμυρίων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα το 2021 με τη νέα μείωση των ασφαλιστικών τους κρατήσεων από το 2021 που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκη, από το βήμα της φετινής Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η μείωση των κρατήσεων θα είναι κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και το όφελος θα μοιραστεί κατά 1 μονάδα υπέρ των εργαζομένων και κατά 2 μονάδες υπέρ των εργοδοτών.

Καταμερισμός

Οι συνολικές εισφορές που έχουν σήμερα οι μισθωτοί (εργαζομένου και εργοδότη) είναι 39,67%. Το 2021 (πιθανότατα από τον Μάρτιο ή και Ιανουάριο) οι συνολικές εισφορές θα διαμορφωθούν στο 36,7%. Από το 36,7% οι κρατήσεις των εργαζομένων θα είναι από το 2021 14,3% (αντί 15,3% σήμερα) ενώ των εργοδοτών θα πέσουν στο 22,37%.

Σύμφωνα με το παράδειγμα που ανέφερε ο πρωθυπουργός, ένας υπάλληλος ιδιωτικού τομέα με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ από τη μείωση των εισφορών του, το δε κόστος της επιχείρησης θα μειωθεί κατά 301 ευρώ σε ετήσια βάση.

Η μείωση των ασφαλιστικών κρατήσεων δεν εξετάζεται να γίνει από τις εισφορές σύνταξης, αλλά οι 3 μονάδες θα προέλθουν από άλλες πηγές, και κυρίως από τις εισφορές υγειονομικής περίθαλψης που είναι στο 7,1%, εκ των οποίων 4,55% καταβάλλουν οι εργοδότες και 2,55% οι εργαζόμενοι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!