Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Μήνυμα στην Τουρκία από Ελλάδα και Αίγυπτο
[Ελεύθερος Τύπος]: Μήνυμα στην Τουρκία από Ελλάδα και Αίγυπτο

[Ελεύθερος Τύπος]: Μήνυμα στην Τουρκία από Ελλάδα και Αίγυπτο

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ελλάδα και Αίγυπτος «υπηρετούν αταλάντευτα τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, τη μετατροπή της σε μια θάλασσα που δεν θα χωρίζει αλλά θα ενώνει, τη συνεννόηση με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Κάιρο, όπου επιβεβαιώθηκαν κατά τις συνομιλίες που είχε χθες με τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, η συναντίληψη σε σειρά σημαντικών ζητημάτων, ο στρατηγικός χαρακτήρας των διμερών σχέσεων, αλλά και η αμοιβαία βούληση για περαιτέρω εμβάθυνσή τους.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθούν η αποκλιμάκωση και η σχετική ηρεμία της τελευταίας περιόδου και διευκρίνισε ότι μόνο υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί, σταδιακά, κλίμα εμπιστοσύνης και βελτίωσης των σχέσεων. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Αλ Σίσι και για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, κατέστησε σαφές πως διαμετρικά αντίθετες θέσεις εξακολουθούν να υπάρχουν σε σοβαρά ζητήματα, εκτίμησε όμως ότι σε κάποιους τομείς, όπως το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και ο τουρισμός, είναι δυνατή η αμοιβαία επωφελής συνεργασία.

«Απέναντι στην αστάθεια και σε οποιεσδήποτε προκλητικές συμπεριφορές, οι χώρες μας αντιτάσσουν το δικό τους υπόδειγμα συνεργασίας στο φως του Διεθνούς Δικαίου, της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του Δικαίου της Θάλασσας», τόνισε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και πρόσθεσε: «Αυτή τη στάση τηρεί και η Ελλάδα έναντι της γειτονικής Τουρκίας, αναμένοντας τα λόγια να μεταφραστούν σε πράξεις, οι προκλήσεις σε προσεγγίσεις και οι αγεφύρωτες διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες να αποκτήσουν έναν ορίζοντα διευθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «παράδειγμα διμερούς πρωτοβουλίας, αλλά και διεθνούς θετικής ακτινοβολίας» τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση μέρους των θαλασσίων οικονομικών ζωνών, υπογράμμισε ότι «παράγει ένα τετελεσμένο ειρήνης και νομιμότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο» και εξέφρασε την προσδοκία πως «σύντομα θα βρει τη συνέχειά της και με την επέκτασή της στο υπόλοιπο εύρος των νερών που μας ενώνουν».

Η νέα επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Αίγυπτο πραγματοποιήθηκε επτά μήνες μετά από εκείνη του κ. Αλ Σίσι στην Αθήνα και εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών, με τις δύο χώρες να συμμετέχουν και σε σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, όπως η τριμερής συνεργασία με την Κύπρο, το East Mediterranean Gas Forum και το νεοσύστατο «Φόρουμ Φιλίας».

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και για τη σταθερή στήριξη της Αιγύπτου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις θέτουν το μοναδικό και δεσμευτικό διαπραγματευτικό πλαίσιο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!