Κυριακή, 16 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Μεγάλη πυρκαγιά ξεσπά στο Κέιπ Τάουν, αναγκάζοντας φοιτητές να εκκενώσουν το Πανεπιστήμιό τους και προκαλώντας ζημιές σε ιστορικά κτήρια
[Ελεύθερος Τύπος]: Μεγάλη πυρκαγιά ξεσπά στο Κέιπ Τάουν, αναγκάζοντας φοιτητές να εκκενώσουν το Πανεπιστήμιό τους και προκαλώντας ζημιές σε ιστορικά κτήρια

[Ελεύθερος Τύπος]: Μεγάλη πυρκαγιά ξεσπά στο Κέιπ Τάουν, αναγκάζοντας φοιτητές να εκκενώσουν το Πανεπιστήμιό τους και προκαλώντας ζημιές σε ιστορικά κτήρια

Μια τεράστια πυρκαγιά, που ξέσπασε στις πλαγιές του όρους Τέιμπλ της Νοτίου Αφρικής, επεκτάθηκε στην πόλη του Κέιπ Τάουν, οδηγώντας στην εκκένωση του πανεπιστημίου της πόλης και προξενώντας σημαντικές καταστροφές σε μεγάλα, ιστορικά κτήρια.

Μεταξύ των κτηρίων αυτών συγκαταλέγεται και η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, η οποία φιλοξενεί σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, φωτογραφίες ιστορικής αξίας και άλλα πολύτιμα ντοκουμέντα.

Το αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης καταστράφηκε ολοσχερώς, ωστόσο το σύστημα πυρανίχνευσης του κτηρίου ενεργοποιήθηκε άμεσα, παρεμποδίζοντας την εξάπλωση της πυρκαγιάς σε άλλους χώρους της βιβλιοθήκης.

Ευτυχώς, μεγάλο μέρος των αποκτημάτων της βιβλιοθήκης επιβιώνει σε ψηφιακή μορφή.

Στο Πανεπιστήμιο, την ώρα της πυρκαγιάς, παρευρίσκονταν 4.000 φοιτητές, οι οποίοι εγκατέλειψαν έγκυρα τις εγκαταστάσεις, χωρίς να κινδυνεύσουν ιδιαίτερα.

Πέραν της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, αρκετά ακόμη σημαντικά κτήρια του Κέιπ Τάουν υπέστησαν ζημιές λόγω της πυρκαγιάς.

Ένα από αυτά πρόκειται για τον ανεμόμυλο του Μόστερτ, ο οποίος χτίστηκε το 1796 και αποτελούσε τον παλαιότερο ανεμόμυλο της χώρας που βρισκόταν ακόμα σε λειτουργία.

Επιπλέον, σοβαρές ζημιές υπέστη το ιστορικό, πολυτελές εστιατόριο Rhodes Memorial, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκε και μεγάλο μέρος του Εθνικού Πάρκου του Όρους Τέιμπλ, το οποίο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν άμεσα οι δεκάδες περιπατητές που το είχαν επισκεφθεί, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.

Πάνω από 100 πυροσβέστες και άλλο προσωπικό διάσωσης επιστρατεύθηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη βιβλιοθήκη και το Εθνικό Πάρκο, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και 4 ελικόπτερα.

Ο πυκνός καπνός και τα αιωρούμενα τμήματα από τα συντρίμμια των κτηρίων κατέστησαν το έργο των ελικοπτέρων ιδιαίτερα δύσκολο, εξαιτίας της μειωμένης ορατότητας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!