Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Λιβύη: Ο γιος του Καντάφι αποκλείστηκε από τις προεδρικές εκλογές- Ήταν υποψήφιος
[Ελεύθερος Τύπος]: Λιβύη: Ο γιος του Καντάφι αποκλείστηκε από τις προεδρικές εκλογές- Ήταν υποψήφιος

[Ελεύθερος Τύπος]: Λιβύη: Ο γιος του Καντάφι αποκλείστηκε από τις προεδρικές εκλογές- Ήταν υποψήφιος

Η εκλογική επιτροπή της Λιβύης απέκλεισε 25 από τους 98 υποψηφίους που ήταν υποψήφιοι για την προεδρία, συμπεριλαμβανομένου του Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιου του ηγέτη του οποίου η ανατροπή το 2011 βύθισε τη βορειοαφρικανική χώρα σε έναν εμφύλιο πόλεμο διάρκειας δεκαετίας.

Ο Καντάφι είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις 14 Νοεμβρίου και αποτελούσε έναν από τους πιο ισχυρούς υποψήφιους στην εκλογική «κούρσα», που είχε προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου. Την Τετάρτη, ωστόσο, η εκλογική επιτροπή τον έκρινε μη επιλέξιμο. Πρόκειται για μια προδικαστική απόφαση και μπορεί να ασκηθεί έφεση στο δικαστήριο.

Στρατιωτικός εισαγγελέας στην Τρίπολη της Λιβύης είχε ζητήσει από την επιτροπή να ακυρώσει τον Καντάφι, με την αιτιολογία της ερήμην καταδίκης του το 2015 για εγκλήματα πολέμου σχετικά με την εξέγερση του 2011, που ανέτρεψε τον πατέρα του. Ο Μουαμάρ Καντάφι κυβέρνησε τη Λιβύη για περισσότερα από 40 χρόνια προτού ανατραπεί και σκοτωθεί από αντάρτες που υποστηρίζονταν από το ΝΑΤΟ.

Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ ήταν ο επιλεγμένος υποψήφιος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Λιβύης, μιας ομάδας «πιστών» του πατέρα του, που ιδρύθηκε επίσημα το 2016. Εναντίον του εκκρεμεί, επίσης, ένα ένταλμα σύλληψης για λογαριασμό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) στη Χάγη.

Ο υιός Καντάφι αντέδρασε στην απόφαση, επισημαίνοντας ότι ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ έχει δύο ποινικές καταδίκες – ένα στρατοδικείο το 1987 για την παράδοσή του στο Τσαντ και μια πολιτική καταδίκη το 1993, για σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης – ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί από τις εκλογές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!