Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Κορωνοϊός: Τα εμβόλια ως εργαλεία διπλωματικής επιρροής – Ο άγνωστος πόλεμος των υπερδυνάμεων
[Ελεύθερος Τύπος]: Κορωνοϊός: Τα εμβόλια ως εργαλεία διπλωματικής επιρροής – Ο άγνωστος πόλεμος των υπερδυνάμεων

[Ελεύθερος Τύπος]: Κορωνοϊός: Τα εμβόλια ως εργαλεία διπλωματικής επιρροής – Ο άγνωστος πόλεμος των υπερδυνάμεων

ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αποτελεί ένα περιζήτητο προϊόν, ίσως το πολυτιμότερο αγαθό της εποχής. Οποιος διαθέτει τα «μαγικά» σκευάσματα έχει κύρος και επιρροή όχι μόνο στον παγκόσμιο υγειονομικό χάρτη αλλά και στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα.

Ηδη από την αρχή της πανδημίας έγινε ξεκάθαρο πως η Ρωσία και η Κίνα χρησιμοποίησαν τις ιατρικές προμήθειες -μάσκες, εξοπλισμό- για να αποκτήσουν πλεονέκτημα στην εξωτερική πολιτική. Περίπου τρεις μήνες μετά την έγκριση των πρώτων εμβολίων πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη παραλάβει τις πρώτες δόσεις, ενώ ΗΠΑ και Ευρώπη σπεύδουν, εν μέσω προβλημάτων και καθυστερήσεων, να κρατήσουν όσα περισσότερα φιαλίδια μπορούν για τους πολίτες τους.

Τα προγράμματα της Κίνας και της Ρωσίας έρχονται σε αντίθεση με τις βραδύτερες, συλλογικότερες προσπάθειες. Η πρωτοβουλία προμήθειας εμβολίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η «Covax», μετά βίας έχει αρχίσει τις παραδόσεις εμβολίων σε φτωχότερα κράτη, δημιουργώντας ένα κενό που εκμεταλλεύονται Ρωσία και Κίνα για να αυξήσουν την επιρροή τους και να δημιουργήσουν νέους διπλωματικούς διαύλους με φόντο την υγειονομική κρίση.

Τα κινεζικά εμβόλια βρίσκουν αγοραστές στη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Τα εμβόλια της κρατικής Sinopharm διανέμονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στα Βαλκάνια. Η Sinovac έλαβε παραγγελίες από την Τουρκία και τη Βραζιλία, ενώ το μονής δόσης εμβόλιο CanSino βρίσκεται στην τρίτη φάση των δοκιμών σε χώρες περιλαμβανομένων του Πακιστάν και του Μεξικού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!