Τρίτη, 20 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: «Κόντρα» στη Δικαιοσύνη: Γιατί η εισαγγελέας στη δίκη Τοπαλούδη απέστειλε εξώδικο σε καθηγήτρια Εγκληματολογίας
[Ελεύθερος Τύπος]: «Κόντρα» στη Δικαιοσύνη: Γιατί η εισαγγελέας στη δίκη Τοπαλούδη απέστειλε εξώδικο σε καθηγήτρια Εγκληματολογίας

[Ελεύθερος Τύπος]: «Κόντρα» στη Δικαιοσύνη: Γιατί η εισαγγελέας στη δίκη Τοπαλούδη απέστειλε εξώδικο σε καθηγήτρια Εγκληματολογίας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

«Σε μια κοινωνία που παρουσιάζει τις γυναίκες ως σεξουαλικά αντικείμενα και κτήματα των ανδρών, οι βιασμοί και οι γυναικοκτονίες δεν είναι πράξεις “παράλογες”.

Αντιθέτως, ακολουθούν κυριολεκτικά αυτήν τη λογική». Τα λόγια αυτά ανήκουν στην Αριστοτέλεια Δόγκα, την εισαγγελέα της έδρας στη δίκη της δολοφονίας και του βιασμού της Ελένης Τοπαλούδη. Ερχονται, μάλιστα, σε μία εποχή που η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να συνταράσσεται από τις δεκάδες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε αθλητικό και καλλιτεχνικό χώρο.

Επευφημίες, αντιδράσεις

Η δίκη για τη φρικιαστική δολοφονία της Ελένης είχε συζητηθεί όσο λίγες, μεταξύ άλλων και για την αγόρευση της εισαγγελέως, που είχε ζητήσει με εμφατικό τρόπο την καταδίκη των δύο νεαρών κατηγορουμένων σε ισόβια, όπερ και εγένετο. Ειδικά η τετράωρη πρότασή της προς το δικαστήριο είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, από την αποθέωση μεγάλης μερίδας της ελληνικής κοινωνίας έως την κριτική για συγκεκριμένες αναφορές της, από τον υπουργό Ακη Σκέρτσο, και την οργισμένη αντίδραση και εισβολή-παρέμβαση στον χώρο του δικαστηρίου δύο συμβούλων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Σε αυτήν την κριτική απαντά σήμερα η κ. Δόγκα, θίγοντας όμως ευρύτερα ζητήματα, με αφορμή ένα άρθρο, για το οποίο η εισαγγελέας έστειλε εξώδικο στη συντάκτρια και στην ιστοσελίδα που το δημοσίευσε, αναφέροντας πως η «επιταγή για περιαγωγή του δικαστή στην κατάσταση “νεκρικής ουδετερότητας”, δηλαδή στην κατάσταση ενός νεκρού ταριχευμένου σώματος χωρίς συνείδηση, είναι μεταφυσική, ανορθολογική και αντιδραστική».

«Το θύμα συκοφαντήθηκε, υποτιμήθηκε, σπιλώθηκε η μνήμη του με ακραίο λεκτικά τρόπο», αναφέρει η κ. Δόγκα, προσθέτοντας πως «στα επίθετα και τις ύβρεις που ακούστηκαν η εισαγγελέας της έδρας δεν μπορεί να μείνει απαθής».

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ ΔΟΓΚΑ

Η κ. Δόγκα όμως προχωράει ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας στο εξώδικό της πολλές αναφορές που θα συζητηθούν: «Η βία κατά των γυναικών δεν εκδηλώνεται σε ουδέτερο έδαφος αλλά μέσα σε ένα κοινωνικό – οικονομικό σύστημα που τους επιφυλάσσει μια διπλή βαριά εκμετάλλευση (…).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!