Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Το κλάμα του μωρού μπορεί να είναι «συναγερμός» για βουβωνοκήλη
[Ελεύθερος Τύπος]: Το κλάμα του μωρού μπορεί να είναι «συναγερμός» για βουβωνοκήλη

[Ελεύθερος Τύπος]: Το κλάμα του μωρού μπορεί να είναι «συναγερμός» για βουβωνοκήλη

Ίσως χρειάζεται χειρουργείο αν παρατηρήσετε ένα «φουσκωματάκι» χαμηλά στην κοιλιά του μωρού, καθώς είναι ενδεικτικό βουβωνοκήλης

Μεταξύ της 12ης και της 14ης εβδομάδας της κύησης ξεκινά η κάθοδος των όρχεων στα αγόρια και των ωοθηκών στα κορίτσια, κάτω από τους νεφρούς. Όσο αναπτύσσεται το έμβρυο, τα όργανα αυτά μετακινούνται προς το κατώτερο τμήμα της κοιλιάς. Αν όμως αυτή η «μετανάστευση» δεν ολοκληρωθεί σωστά, τότε υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης βουβονοκήλης ή/και υδροκήλης (μόνο για τα αγόρια), η οποία χαρακτηρίζεται από ένα «φουσκωματάκι» στην βουβωνική περιοχή όταν το παιδί κλαίει ή σφίγγεται.

Γράφει ο Γιώργος Σπυρίδης
Διευθυντής Β’ Παιδοχειρουργικής Κλινικής & Παιδοχειρουργικής Ογκολογίας Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

Αναζητήστε το «φουσκωματάκι» συνήθως στη δεξιά πλευρά

Η συχνότητα της βουβωνοκήλης στα τελειόμηνα νεογνά είναι 3,5% -5%, ποσοστό που διπλασιάζεται στα πρόωρα. Στο 60% των περιπτώσεων το πρόβλημα εντοπίζεται δεξιά, ενώ βουβωνοκήλη και από τις δύο πλευρές παρατηρείται μόνο στο 10% των περιπτώσεων. Το ποσοστό εντόπισης και στις 2 πλευρές ανεβαίνει σημαντικά εάν πρόκειται για πρόωρα κοριτσάκια.

Ενδεχομένως υπάρχει κληρονομικότητα, συχνά συνυπάρχει με κρυψορχία ή με άλλα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, ενώ αυξημένη συχνότητα παρατηρείται σε παιδιά με σύνδρομο Down. Κλινικά, η βουβωνοκήλη μπορεί να ανακαλυφθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Παρ’ όλα αυτά, μία στις τρεις περιπτώσεις γίνεται εμφανής στους πρώτους 6 μήνες της ζωής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!