Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Κύμα ανατιμήσεων λόγω… ενέργειας
[Ελεύθερος Τύπος]: Κύμα ανατιμήσεων λόγω… ενέργειας

[Ελεύθερος Τύπος]: Κύμα ανατιμήσεων λόγω… ενέργειας

Τάσος Δασόπουλος

Ντόμινο ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες και στην Ελλάδα προοιωνίζεται η συνεχής άνοδος των ενεργειακών προϊόντων και των τιμών των πρώτων υλών για τη βιομηχανία σε συνδυασμό με το άνοιγμα των οικονομιών μετά την ύφεση της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού.

Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 45% το πρώτο εξάμηνο το 2021 φτάνοντας χθες τα 75 δολάρια το βαρέλι (την υψηλότερη τιμή από το 2018) από 55 δολάρια τον Ιανουάριο, αφού η αύξηση της ζήτησης δεν έχει καλυφθεί με αύξηση της παραγωγής από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες . Ως γνωστό η τιμή του πετρελαίου επηρεάζει το κόστος παραγωγής και μεταφοράς του συνόλου των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγονται ή εισάγονται στην Ελλάδα.

Ενας πρόσθετος λόγος ανησυχίας για τσουνάμι ανατιμήσεων τους επόμενους μήνες είναι και το γεγονός ότι πριν μια εβδομάδα η ΡΑΕ ενέκρινε αυξήσεις από 3,6% έως και 15,6% στα τιμολόγια ρεύματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά από 1ης Αυγούστου, κάτι που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο και στις τελικές τιμές λιανικής στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών

Καθησυχάζουν

Προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο καθησυχάζει ότι οι όποιες ανατιμήσεις είναι συγκυριακού χαρακτήρα και δεν πρόκειται να φτάσουν σε σπιράλ ανατιμήσεων. Ωστόσο δεν κρύβει και το προβληματισμό του για τη συνέχεια όσο το φαινόμενο του εισαγόμενου πληθωρισμού διατηρείται.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!