Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Καταρρέουν, λόγω της πανδημίας, κάποια παιδικά εμβολιαστικά προγράμματα
[Ελεύθερος Τύπος]: Καταρρέουν, λόγω της πανδημίας, κάποια παιδικά εμβολιαστικά προγράμματα

[Ελεύθερος Τύπος]: Καταρρέουν, λόγω της πανδημίας, κάποια παιδικά εμβολιαστικά προγράμματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «βλέπει» επανεμφάνιση ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας, πολιομυελίτιδας και τετάνου, καθώς η πανδημία είχε ως συνέπεια να ατονήσουν κάποια εμβολιαστικά προγράμματα

Κίνδυνο να μείνουν ανεμβολίαστα ή ελλιπώς εμβολιασμένα τα παιδιά έναντι σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων, διαβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αποδίδοντας τον κίνδυνο στην πανδημία του COVID-19 και τις συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης που έχει επιβάλλει.

Δεκάδες χώρες αναφέρουν έλλειψη εμβολίων

Σε 68 χώρες αναφέρονται ήδη ελλείψεις εμβολίων για τα λοιμώδη νοσήματα, εξαιτίας των περιορισμών στις αεροπορικές και οδικές συνδέσεις με άλλες χώρες.

Τα εμβόλια που συστηματικά γίνονται στα παιδιά, τα προστατεύουν από 20 διαφορετικές λοιμώδεις παθήσεις. Η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών υπολογίζεται (κατά μέσον όρο) σε 86%. Εντούτοις, ο αριθμός των ανεμβολίαστων ή ελλιπώς εμβολιασμένων παιδιών αναμένεται ότι θα αυξηθεί εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ατονούν προγράμματα εμβολιασμού

Ήδη, λ.χ., έχουν ατονήσει σε αναπτυσσόμενες χώρες 14 εκστρατείες εμβολιασμού εναντίον της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της μηνιγγίτιδας και άλλων νοσημάτων της παιδικής ηλικίας. Οι καθυστερήσεις σε αυτά τα προγράμματα αφήνουν περισσότερα από 13 εκατομμύρια παιδιά εκτεθειμένα στον υπαίτιο ιό. Ανυπολόγιστα, εξ άλλου, είναι τα παιδιά στις προηγμένες χώρες που έχουν μείνει πίσω στον εμβολιασμό τους.

Οι συνέπειες από τις καθυστερήσεις ή τις αναβολές των εμβολιασμών μπορεί να είναι ολέθριες. Στην πραγματικότητα «η τραγική αλήθεια είναι πως κάποια παιδιά θα πεθάνουν εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!