Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Οι καύσωνες «φουντώνουν» καρδιοπάθειες και σάκχαρο
[Ελεύθερος Τύπος]: Οι καύσωνες «φουντώνουν» καρδιοπάθειες και σάκχαρο

[Ελεύθερος Τύπος]: Οι καύσωνες «φουντώνουν» καρδιοπάθειες και σάκχαρο

Οι καύσωνες που συχνά το καλοκαίρι πλήττουν τη χώρα μας, προκαλούν, αν μη τι άλλο, δυσφορία ακόμη και στους πιο υγιείς από εμάς.

Πολύ περισσότερο, όμως, στους καρδιοπαθείς, αλλά και στους διαβητικούς, οι οποίοι ως γνωστόν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Τόσο για τους «αμιγώς» καρδιοπαθείς, όσο και για τους διαβητικούς με προβλήματα καρδιαγγειακής φύσης, οι υπερβολικά ζεστές ημέρες, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από υψηλή υγρασία, μπορεί να είναι απολύτως επικίνδυνες.

Η… μάχη των θερμοκρασιών πλήττει την καρδιά

Η θερμοκρασία είναι γνωστό ότι μεταφέρεται από τα θερμότερα αντικείμενα στα ψυχρότερα. Προκειμένου λοιπόν ο οργανισμός να καταφέρει να μειώσει στα φυσιολογικά επίπεδα τη θερμοκρασία του, υποχρεώνει την καρδιά να χτυπά ταχύτερα, ώστε να διοχετεύσει περισσότερο αίμα στο δέρμα απ’ όπου αυτή θα αποβληθεί. Όταν όμως η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι ίση ή υψηλότερη από τη θερμοκρασία του σώματος, η πτώση της με αυτόν τον τρόπο είναι ανέφικτη.

Η αυξημένη υγρασία κάνει ακόμη πιο δύσκολη την καρδιακή λειτουργία

Η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος γίνεται επίσης μέσω της εφίδρωσης και εξάτμισης του παραγόμενου ιδρώτα. Ο μηχανισμός αυτός είναι αποδοτικός όταν η υγρασία περιβάλλοντος είναι χαμηλή, ωστόσο σε περιοχές ή ημέρες που επικρατεί υψηλή υγρασία η εξάτμιση εμποδίζεται. Και αυτός ο τρόπος μείωσης της θερμοκρασίας καταπονεί την καρδιά καθώς απαιτεί την αύξηση των καρδιακών παλμών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!