Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Η ισπανική αστυνομία ανακτά σπάνιο ιβηρικό ξίφος 2.000 ετών
[Ελεύθερος Τύπος]: Η ισπανική αστυνομία ανακτά σπάνιο ιβηρικό ξίφος 2.000 ετών

[Ελεύθερος Τύπος]: Η ισπανική αστυνομία ανακτά σπάνιο ιβηρικό ξίφος 2.000 ετών

Περισσότερα από 2.000 χρόνια αφότου χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά από έναν πολεμιστή κάπου στην Ιβηρική χερσόνησο, ένα σπάνιο, υπέροχο –και κλεμμένο– ξίφος ανακτήθηκε από την ισπανική αστυνομία, η οποία το εντόπισε πριν πουληθεί στο διαδίκτυο.

Το προρωμαϊκό falcata , ένα δίκοπο, κυρτό ξίφος που χρησιμοποιούσαν οι Ίβηρες μεταξύ του πέμπτου και του πρώτου αιώνα π.Χ., κατασχέθηκε μαζί με άλλα 202 αρχαιολογικά ευρήματα αφού εμφανίστηκε σε αυτό που οι αξιωματικοί της Policía Nacional ονόμασαν «ένα πολύ γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης».

Το ξίφος, το οποίο χρονολογείται μεταξύ του τρίτου και του πρώτου αιώνα π.Χ., είναι ιδιαίτερα περιζήτητο λόγω της καλής κατάστασης της λεπίδας του. Τα φαλκάτα έτειναν να θάβονται με τους ιδιοκτήτες τους, με τις λεπίδες τους σκόπιμα λυγισμένες και χτυπημένες για να τις θέσουν πέρα ​​από τη χρήση άλλων. Αυτό, όμως, έχει μια άθικτη λεπίδα.

«Η έρευνα ξεκίνησε αφού οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχε δημοσιεύσει σε γνωστό ιστότοπο για μια ιβηρική φαλκάτα , με λαβή πουλιού, η οποία είχε λεηλατηθεί», ανέφερε η Policía Nacional σε δήλωση.

«Μετά από διάφορες προσπάθειες για την επιβεβαίωση της ύπαρξης του αρχαιολογικού τεμαχίου, τον προσδιορισμό της θέσης του και την ανάκτησή του, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν το άτομο που το πρόσφερε προς πώληση, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν Ισπανός πολίτης που ζούσε στην επαρχία Χαέν της Ανδαλουσίας».

Η αστυνομία είπε ότι η άθικτη λεπίδα του φαλκάτα «αύξησε σημαντικά την αξία της καθώς είναι πολύ σπάνιο να βρεθούν παραδείγματα σε αυτή την κατάσταση». Οι αξιωματικοί ανακάλυψαν επίσης πολλά άλλα ευρήματα, συμπεριλαμβανομένων κεφαλών βελών, κοσμημάτων και κεραμικών θραυσμάτων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!