Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Ισχία και γόνατα… θέλουν το ρομπότ τους
[Ελεύθερος Τύπος]: Ισχία και γόνατα… θέλουν το ρομπότ τους

[Ελεύθερος Τύπος]: Ισχία και γόνατα… θέλουν το ρομπότ τους

Οι ολικές αρθροπλαστικές σε ισχία και γόνατα παραδοσιακά γίνονται με μία μεγάλη κάθετη τομή στο κέντρο της άρθρωσης, η οποία επιτρέπει στον χειρουργό να δει και να αποκτήσει πρόσβαση στα οστά της.

Σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις είναι προτιμότερο να γίνει ρομποτική επέμβαση, κατά την οποία- αναλόγως με την άρθρωση- χρησιμοποιούμε μία ή περισσότερες μικρότερες τομές και μια διαφορετική, λιγότερο επεμβατική τεχνική για να επιτύχουμε το ίδιο.

Γράφει ο Φώτης Χ. Τσούκας
διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικών Τεχνικών (MIS), Αρθροσκοπικής & Ρομποτικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Metropolitan

Το ρομπότ στην υπηρεσία του χειρουργού

Βεβαίως, τα ρομπότ δεν εκτελούν μόνα τους κάποια εγχείρηση. Ουσιαστικά, είναι ειδικά σχεδιασμένα ρομποτικά συστήματα που διαθέτουν ένα ρομποτικό «χέρι» (βραχίονα), το οποίο κατευθύνει ο ορθοπεδικός-χειρουργός για να εκτελέσει την επέμβαση.

Η χρήση του ρομποτικού συστήματος είναι διπλή:

* Συμβάλλει στον προεγχειρητικό σχεδιασμό. Το ρομποτικό σύστημα διαθέτει λογισμικό τρισδιάστατης απεικόνισης και επιτρέπει την πλήρη χαρτογράφηση της άρθρωσης που θα χειρουργηθεί και, στην περίπτωση της αρθροπλαστικής ισχίου, την χαρτογράφηση της πυέλου. Με αυτό τον τρόπο, ο γιατρός προγραμματίζει την αρθροπλαστική βασισμένος στην ακριβή ανατομία της, ενώ η λεπτομερής χαρτογράφηση εξασφαλίζει ότι θα επιλεγεί το σωστό εμφύτευμα και ότι θα τοποθετηθεί στην σωστή θέση.

* Ο ρομποτικός βραχίονας αυξάνει την ακρίβεια ορισμένων πτυχών της επέμβασης. Ο ρομποτικός βραχίονας τοποθετεί στην κατάλληλη θέση την πριονωτή λεπίδα για την ολική αρθροπλαστική γόνατος και το εργαλείο λείανσης για την ολική αρθροπλαστική ισχίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!