Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Ιράν: Ανακοινώνει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου- Οι αντιδράσεις ευρωπαϊκών δυνάμεων και ΗΠΑ
[Ελεύθερος Τύπος]: Ιράν: Ανακοινώνει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου- Οι αντιδράσεις ευρωπαϊκών δυνάμεων και ΗΠΑ

[Ελεύθερος Τύπος]: Ιράν: Ανακοινώνει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου- Οι αντιδράσεις ευρωπαϊκών δυνάμεων και ΗΠΑ

Το Ιράν ενημέρωσε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ότι ξεκινά επίσημα την παραγωγή ουρανίου, εμπλουτισμένου σε ποσοστό της τάξεως του 20%.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Τεχεράνης, η ουσία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για την λειτουργία ενός «ερευνητικού» πυρηνικού αντιδραστήρα. Οι ανησυχίες που εκφράστηκαν εκ μέρους των ΗΠΑ και ορισμένων ευρωπαϊκών δυνάμεων έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι το εμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμεύει στην παρασκευή πυρηνικών βομβών.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας σχολίασαν, σε από κοινού δήλωσή τους, ότι το ζήτημα εγείρει «σοβαρές ανησυχίες» και ότι η κίνηση του Ιράν απειλεί τις οποιεσδήποτε μελλοντικές συζητήσεις για μια ανανέωση της συμφωνίας JCPOA (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για τα Πυρηνικά). Αντίστοιχα οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για ένα «τεράστιο πισωγύρισμα».

Η αρχική συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2015 ήθελε το Ιράν να επιβάλλει περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα, με στόχο την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από μεριάς του. Ως αντάλλαγμα, χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Γερμανία και οι Γαλλία είχαν συμφωνήσει να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβάλλει ως τότε στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Το 2018, ο τέως Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στην ασιατική χώρα, αποσύροντας τις ΗΠΑ από τη συμφωνία. Το Ιράν «αντεπιτέθηκε», παραβιάζοντας ανοιχτά και σταδιακά τα από μεριάς του συμφωνηθέντα.

Στο σήμερα, ο διάδοχος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, έχει δηλώσει πρόθυμος να επαναφέρει τις ΗΠΑ στην συμφωνία, εάν το Ιράν πρώτο αποδείξει πως συμμορφώνεται με τους όρους της.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!