Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Υποτονικά ξεκίνησαν οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών το 2021 – Πονοκέφαλος το Brexit
[Ελεύθερος Τύπος]: Υποτονικά ξεκίνησαν οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών το 2021 – Πονοκέφαλος το Brexit

[Ελεύθερος Τύπος]: Υποτονικά ξεκίνησαν οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών το 2021 – Πονοκέφαλος το Brexit

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Υποτονικά κινήθηκαν οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους. Παράλληλα, το Brexit προκαλεί πονοκέφαλο στους Ελληνες εξαγωγείς, καθώς πολλαπλασιάζει τόσο τη γραφειοκρατία όσο και στο κόστος.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, συνεχίσθηκε με υποτονικούς ρυθμούς η εξαγωγή κυρίως εσπεριδοειδών, με διάθεση των συσσωρευμένων αδιάθετων προμηθειών, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα, αλλά αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης και αποκατάστασής της σε φυσιολογικά επίπεδα.

H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών περαιώθηκε, ενώ η τιμή τους τη φετινή εμπορική περίοδο κάθε άλλο παρά ικανοποιητική ήταν.

Οι εξαγωγές μήλων συνεχίζονται με εκτίμηση του ρυθμού τους μειωμένη κατά 5,9% (40.221 τόνοι έναντι 42.755 τόνων), ενώ στα σχεδόν στα περυσινά επίπεδα βρίσκονται οι αποστολές ακτινιδίων.

Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων και εσπεριδοειδών, κατευθείαν από τον αγρό από Ελληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους, που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο αρμόδιο Μητρώο.

Στο μέτωπο του Brexit, από την περασμένη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, οπότε και οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών προς το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισαν να αυξάνονται και πάλι μετά τις διακοπές, οι εξαγωγικές εταιρίες έχουν επιπλέον εργασία σε τελωνειακά έγγραφα.

«Αν και υπήρχαν λιγότερα προβλήματα από ό,τι προβλέπονταν, αναμένεται ότι θα προκύψουν περισσότερα τις επόμενες εβδομάδες, καθώς το εμπόριο ανακάμπτει ξανά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!