Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Τι είναι το κίνημα της «μεγάλης παραίτησης» που κατακλύζει τον κόσμο
[Ελεύθερος Τύπος]: Τι είναι το κίνημα της «μεγάλης παραίτησης» που κατακλύζει τον κόσμο

[Ελεύθερος Τύπος]: Τι είναι το κίνημα της «μεγάλης παραίτησης» που κατακλύζει τον κόσμο

Αθηνά Σούτζου

Η εποχή της «μεγάλης παραίτησης» ή της… «μεγάλης συνειδητοποίησης» έφτασε. Η περίοδος της πανδημίας επέσπευσε αυτό που οι ειδικοί εκτιμούν πως είχε ξεκινήσει λίγα χρόνια πριν από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

Εκατομμύρια άνθρωποι συμπληρώνουν τα χαρτιά της παραίτησής τους, αναζητώντας μια καλύτερη θέση εργασίας που να τους προσφέρει όχι απαραίτητα καλύτερο μισθό, αλλά ποιότητα ζωής και ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Η τάση που μετατρέπεται σε νέα «κανονικότητα» ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πλέον παίρνει παγκόσμια διάσταση. Ο όρος «μεγάλη παραίτηση» δόθηκε από τον Αμερικανό ακαδημαϊκό Αντονι Κλοτς για να περιγράψει το κύμα των πανδημικών παραιτήσεων. Ενδεικτική είναι έρευνα της Microsoft, στην οποία συμμετείχαν 30.000 εργαζόμενοι από ολόκληρο τον κόσμο και έδειξε ότι το 41% σκέφτονταν να παραιτηθούν ή να αλλάξουν επαγγελματικό κλάδο μέσα στη χρονιά. Οι ειδικοί που παρακολουθούν το φαινόμενο σημειώνουν πως πρόκειται για «επανάσταση των εργαζομένων», φυσική απόρροια ενός μεγάλου γεγονότος που συντελείται, όπως η πανδημία κορονοϊού.

Mηνιαία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) τον Σεπτέμβριο σε 100.000 ανθρώπους από δέκα χώρες έδειξε ότι το 25% στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στη Βραζιλία έχει παραιτηθεί ή σχεδιάζει να παραιτηθεί το επόμενο διάστημα. Το 20% στη Γερμανία, το 17% στη Γαλλία και το 14% στην Ισπανία προγραμματίζει αντίστοιχες κινήσεις στον εργασιακό τομέα, την ώρα που το 18% του εργατικού δυναμικού παγκοσμίως αναζητά «παθητικά» νέα εργασία.

Τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ το 3% του εργατικού δυναμικού παραιτήθηκε (υψηλό 20ετίας), σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο συνολικά 20,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι στη χώρα δήλωσαν παραίτηση, τη στιγμή που η χώρα καταγράφει 10 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!