Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Ηλεκτρονικές πληρωμές: Επιπλέον έσοδα 273 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ… προ πανδημίας
[Ελεύθερος Τύπος]: Ηλεκτρονικές πληρωμές: Επιπλέον έσοδα 273 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ… προ πανδημίας

[Ελεύθερος Τύπος]: Ηλεκτρονικές πληρωμές: Επιπλέον έσοδα 273 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ… προ πανδημίας

Ιωάννα Φεντούρη (email protected)

Υπήρχε μια, συστηματικά, θετική και σημαντική επίδραση της χρήσης καρτών στα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας την περίοδο 2015-2019, σύμφωνα με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ωστόσο, το δημοσιονομικό όφελος θα μπορούσε να αυξηθεί, αισθητά, εάν το επίπεδο των ηλεκτρονικών πληρωμών στη χώρα μας βελτιωνόταν, προσεγγίζοντας τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Σε μελέτη του Ιδρύματος, με τίτλο «Ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ελλάδα: Πολιτικές και επιδράσεις στη χρήση καρτών, 2015-2020», η οποία παρουσιάστηκε, διαδικτυακά, χθες, επισημαίνεται, χαρακτηριστικά, πως η διείσδυση των καρτών συνέβαλε τουλάχιστον στο 17% της συνολικής ετήσιας αύξησης εσόδων από ΦΠΑ το 2019. Το όφελος σε όρους επιπλέον εσόδων από ΦΠΑ λόγω της αυξημένης χρήσης καρτών εκτιμάται σε 273 εκατ. ευρώ το 2019.

Οπως σημειώνεται, η ισχυρή άνοδος της χρήσης καρτών στη χώρα μας δεν κατάφερε να εξαλείψει τη διαφορά σε σχέση με τον μέσο επίπεδο χρήσης καρτών της Ε.Ε.

Ειδικότερα, η αξία συναλλαγών με κάρτα ως ποσοστό της κατανάλωσης νοικοκυριών ανήλθε σε 21,1% στην Ελλάδα το 2019 από 7% το 2015. Παραμένει, όμως, σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (31,7%) και της Ε.Ε.-28 (39,5%).

Εκτιμάται, δε, πως με βάση διεθνείς πρακτικές για το μερίδιο χρήσης καρτών προς ιδιωτική κατανάλωση, τα ετήσια έσοδα ΦΠΑ θα ήταν υψηλότερα κατά 6,4% (1,1 δισ. ευρώ) αν η Ελλάδα έφθανε το μέσο επίπεδο χρήσης καρτών της ευρωζώνης και κατά 11,1% (2 δισ. ευρώ), αντίστοιχα, εάν έφθανε το μέσο επίπεδο χρήσης που σημειώνεται στην Ε.Ε.-28.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!