Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: Ιαπωνία: Πάνω από 1 εκατ. τόνοι νερού από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα καταλήγουν στη θάλασσα
[Ελεύθερος Τύπος]: Ιαπωνία: Πάνω από 1 εκατ. τόνοι νερού από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα καταλήγουν στη θάλασσα

[Ελεύθερος Τύπος]: Ιαπωνία: Πάνω από 1 εκατ. τόνοι νερού από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα καταλήγουν στη θάλασσα

Η Ιαπωνία ενέκρινε την απόρριψη πάνω από 1 εκατ. τόνων μολυσμένου νερού από πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στη θάλασσα.

Τα απόβλητα πρόκειται να υποστούν προηγουμένως επεξεργασία, ώστε τα επίπεδα ραδιενέργειάς τους να είναι χαμηλότερα και από αυτά που θεωρούνται εγκεκριμένα, όσον αφορά το πόσιμο νερό.

Το μολυσμένο νερό αποτελεί απόβλητο που προέρχεται από την διαδικασία ψύξης των πυρηνικών καυσίμων και η απόρριψή του στη θάλασσα πρόκειται να ξεκινήσει σε ένα με δύο χρόνια από τώρα.

Η απόφαση πάρθηκε μετά από χρόνιες συζητήσεις, ενώ η διαδικασία της απόρριψης θα γίνει σταδιακά και αναμένεται να διαρκέσει πολλές δεκαετίες.

Οι αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, απ’ όπου προέρχεται το νερό, καταστράφηκαν έπειτα από εκρήξεις υδρογόνου που προκλήθηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011, που έπληξαν την περιοχή.

Το τσουνάμι είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή των συστημάτων ψύξης των αντιδραστήρων, τρεις εκ των οποίων είχαν κυριολεκτικά λιώσει.

Για την ψύξη των αντιδραστήρων είχαν χρησιμοποιηθεί, ως τότε, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο τόνοι νερού.

Ως ώρας, το ραδιενεργό νερό υφίσταται επεξεργασία φιλτραρίσματος με σκοπό την αφαίρεση των περισσότερων ραδιενεργών στοιχείων, ωστόσο κάποια στοιχεία δεν θα απομακρυνθούν ολικά.

Πρόκειται, βέβαια, για στοιχεία όπως το τρίτιο, που κρίνονται βλαβερά για τους ανθρώπους μόνο σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

Το νερό αυτό φυλάσσεται προσωρινά σε μεγάλα σιλό, τα οποία πρόκειται να γεμίσουν πλήρως το 2022.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!