Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Η γρίπη «σηκώνει κεφάλι»
[Ελεύθερος Τύπος]: Η γρίπη «σηκώνει κεφάλι»

[Ελεύθερος Τύπος]: Η γρίπη «σηκώνει κεφάλι»

Επανεμφάνιση της γρίπης -και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα- μπορεί να συμβεί τον φετινό χειμώνα, στο μέτρο που αίρονται ευρέως τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορωνοϊού, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.

Αυτός είναι ο φόβος Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι δεν αποκλείουν ότι και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν εποχικά ξεσπάσματα της γρίπης, ακριβώς επειδή στη διάρκεια της πανδημίας η γρίπη σχεδόν εξαφανίστηκε.

Κάποιοι μιλούν ήδη για «μαζικό ξέσπασμα γρίπης»

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Λοιμωξιολογίας «Journal of Infectious Diseases», ανέπτυξαν ένα μοντέλο που θεωρεί αρκετά πιθανό ένα μαζικό ξέσπασμα γρίπης λόγω της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης κατά του κορωνοϊού σε δημόσιους χώρους.

Γι’ αυτό, όπως τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής, επίκουρος καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας Σεν Πέι, «εφέτος είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο. Μολονότι είναι σωστό να εστιάζει κάποιος στην προστασία του από την Covid-19, δεν πρέπει να ξεχνά τη γρίπη, που μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία».

Πιο δύσκολη φέτος η ανάπτυξη αντιγριπικών εμβολίων

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, όσο περισσότερο χρόνο ίσχυσαν περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού σε μία χώρα ή περιοχή (πριν αυτά αρθούν στη συνέχεια χάρη στους εμβολιασμούς), τόσο μεγαλύτερος θα είναι εφέτος – αλλά και τα επόμενα χρόνια – ο αριθμός ανθρώπων που θα είναι ευάλωτοι στη γρίπη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!