Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Η Γερμανία παραδέχεται τη γενοκτονία στη Ναμίμπια
[Ελεύθερος Τύπος]: Η Γερμανία παραδέχεται τη γενοκτονία στη Ναμίμπια

[Ελεύθερος Τύπος]: Η Γερμανία παραδέχεται τη γενοκτονία στη Ναμίμπια

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Ύστερα από διαπραγματεύσεις πέντε χρόνων με την κυβέρνηση της Ναμίμπια, η Γερμανία ζήτησε επισήμως «συγγνώμη» για τη γενοκτονία των λαών της αφρικανικής χώρας την περίοδο 1904-1908 και δεσμεύτηκε να καταβάλει οικονομική βοήθεια 1,1 δισ ευρώ σε διάστημα 30 χρόνων.

Ήταν η πιο ηχηρή αναγνώριση του, ελάχιστα γνωστού, αιματοβαμμένου αποικιακού παρελθόντος της Γερμανίας στη «μαύρη ήπειρο», το οποίο λειτούργησε ως προπομπός της αρμενικής και ελληνικής γενοκτονίας στη Μικρά Ασία (επίσης με γερμανική έμπνευση διά του διαβόητου στρατηγού Λίμαν φον Σάντερς), αλλά και του Ολοκαυτώματος των Εβραίων.

Στις αρχές του 20ού αιώνα οι Γερμανοί αποικιοκράτες υπό την καθοδήγηση του αιμοσταγούς στρατηγού Λόταρ φον Τρότα, άξιου προδρόμου των ναζί εγκληματιών, έσφαξαν και εκτόπισαν βάσει οργανωμένου σχεδίου περίπου 110.000 μέλη των εξεγερμένων λαών Χερέρο και Ναμάκουα (ή Νάμα), στα εδάφη της σημερινής Ναμίμπια. Ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, αναγνώρισε «χωρίς υπεκφυγές και εξωραϊσμούς» τα γεγονότα ως Γενοκτονία, με το τελευταίο να εκλαμβάνεται ως αιχμή για την Τουρκία για τους Αρμενίους.

«Βάσει της ιστορικής και ηθικής ευθύνης της Γερμανίας, θα ζητήσουμε συγγνώμη από τη Ναμίμπια και τους απογόνους των θυμάτων. Σε μια χειρονομία αναγνώρισης του ανυπολόγιστου πόνου που προκαλέσαμε, θα στηρίξουμε την ανάπτυξη της χώρας με ένα πρόγραμμα άνω του 1,1 δισ. ευρώ», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ. Η συμφωνία κάνει λόγο για χρηματοδότηση ως το 2050 προγραμμάτων υποδομών, υγείας και επαγγελματικής κατάρτισης, ιδίως προς όφελος των κοινοτήτων Χερέρο και Ναμάκουα.

Σε δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του προέδρου Χάγκε Γκεϊνγκόμπ έκανε λόγο για «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Ωστόσο, αρκετοί τοπικοί ηγέτες απέρριψαν τα «ψίχουλα» της γερμανικής βοήθειας και κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι «ξεπούλησε» το εθνικό ζήτημα στο πλαίσιο μιας «εκστρατείας δημοσίων σχέσεων του Βερολίνου». Δεν τους κατεύνασαν ούτε η διαβεβαίωση του Μάας πως η γερμανική βοήθεια δεν απαγορεύει τη χωριστή διεκδίκηση δικαστικών αποζημιώσεων από τους συγγενείς των θυμάτων ούτε το γεγονός ότι στην αξιοποίηση των κονδυλίων τον πρώτο λόγο θα έχουν οι μαρτυρικές κοινότητες της Ναμίμπια.

Οι εκπρόσωποι των δύο εθνοτήτων απαιτούν ακόμη να τους επιστραφούν τα κρανία και τα οστά των προγόνων τους, όπως και λεηλατημένοι εθνικοί θησαυροί, που βρίσκονται σε γερμανικά μουσεία – με το Βερολίνο μέχρι στιγμής να κωφεύει σε αυτά τα αιτήματα. Η διακράτηση των λειψάνων είχε ρατσιστικά κίνητρα, καθώς Γερμανοί επιστήμονες τα εξέταζαν για να «πιστοποιήσουν» την ανωτερότητα της λευκής φυλής!

Να σημειωθεί ότι οι βάσεις για την αναγνώριση της γενοκτονίας τέθηκαν το 2004, όταν η Γερμανίδα υπουργός Ανάπτυξης, Χαϊντεμαρί Βίτσορεκ-Τσόιλ, ζήτησε συγγνώμη για τις γερμανικές δολοφονίες στη Ναμίμπια, ομολογώντας ότι «συνιστούν γενοκτονία με σύγχρονους όρους».

Στις αρχές Ιουνίου ο Χάικο Μάας θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα Βίντχουκ της Ναμίμπια για την υπογραφή κοινής διακήρυξης, την οποία θα κυρώσουν τα Κοινοβούλια των δύο χωρών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!