Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: «Γαλάζια Πατρίδα»: Ποιος είναι ο εμπνευστής του δόγματος που συνελήφθη και οι φόβοι του Ερντογάν για πραξικόπημα
[Ελεύθερος Τύπος]: «Γαλάζια Πατρίδα»: Ποιος είναι ο εμπνευστής του δόγματος που συνελήφθη και οι φόβοι του Ερντογάν για πραξικόπημα

[Ελεύθερος Τύπος]: «Γαλάζια Πατρίδα»: Ποιος είναι ο εμπνευστής του δόγματος που συνελήφθη και οι φόβοι του Ερντογάν για πραξικόπημα

Το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέλαβε τον «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας» , τον Τζεμ Γκιουρντενίζ, το πρωί της Δευτέρας, 5 Απριλίου.

Ο εισαγγελέας της Άγκυρας εξέδωσε ένταλμα για 14 από τους ναυάρχους που συμμετείχαν στη δήλωση των «103» κατά των πολιτικών του Ερντογάν αναφορικά με τη Συνθήκη του Μοντρέ. Όπως αναφέρεται, 10 ναύαρχοι έχουν ήδη συλληφθεί από την αστυνομία. Ποιος είναι, όμως, ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, που αποκαλείται «πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας» και τι είναι αυτή η «Γαλάζια Πατρίδα».

Ο Γκιουρντενίζ θεωρείται ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ήταν ο πρώτος που το 2006 αναφέρθηκε στην έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάζοντας και αναλύοντας την θεωρία του στο ομώνυμο βιβλίο του («Mavi Vatan») όπου παρουσιάζει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη.

Ποια είναι η «Γαλάζια Πατρίδα»…

Το όνομα «Γαλάζια Πατρίδα» («Mavi Vatan»), έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο από το 2018 και μετά, αποτυπώνοντας μια σειρά από γεωγραφικά γιγαντωμένες τουρκικές αξιώσεις. «Γαλάζια Πατρίδα» ονομαζόταν και η διακλαδική στρατιωτική άσκηση που πραγματοποίησαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το διάστημα μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 8 Μαρτίου του 2019.

Η καλούμενη «Γαλάζια Πατρίδα» («Mavi Vatan»), τουλάχιστον όπως την αντιλαμβάνεται η σημερινή τουρκική ηγεσία, επεκτείνεται σε μια έκταση συνολικά 462 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις τρεις θάλασσες που περιβάλλουν την Τουρκία: το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!