Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Φρονιμίτες. Μήπως ήρθε ώρα να τους πετάξετε;
[Ελεύθερος Τύπος]: Φρονιμίτες. Μήπως ήρθε ώρα να τους πετάξετε;

[Ελεύθερος Τύπος]: Φρονιμίτες. Μήπως ήρθε ώρα να τους πετάξετε;

Δικαιολογημένη η κακή φήμη που συνοδεύει τους φρονιμίτες, ωστόσο μπορεί να φανούν και χρήσιμοι

Οι φρονιμίτες, γνωστοί επιστημονικά ως τρίτοι γομφίοι, είναι τα τελευταία δόντια που αποκτούμε προς το τέλος της εφηβείας, οπότε και ξεκινά η περίοδος της ενηλικίωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που ονομάζονται φρονιμίτες, καθώς σηματοδοτούν την έναρξη της περιόδου της ωριμότητας και της φρονιμάδας. Η κακή του φήμη οφείλεται στα προβλήματα που δημιουργούν, γι’ αυτό και η αφαίρεσή τους τείνει να θεωρείται υποχρεωτική. Ωστόσο, δεν είναι πάντα έτσι, καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις που η διατήρησή τους μπορεί να αποβεί σωτήρια για την υπόλοιπη οδοντοστοιχία.

«Συνωστισμός» στην οδοντοστοιχία

Οι φρονιμίτες δημιουργούν προβλήματα γιατί η ανατολή τους στο στόμα αρχίζει μετά το τέλος της σκελετικής ανάπτυξης και, καθώς δεν υπάρχει αρκετός χώρος στην στοματική κοιλότητα, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων που οδηγούν τελικά στην ανάγκη αφαίρεσής τους. Η έλλειψη χώρου στην γνάθο αποτελεί ίσως την πιο συχνή ένδειξη για εξαγωγή.

Τα συνηθέστερα προβλήματα που προκαλούν οι φρονιμίτες είναι:

  • Φλεγμονή των ούλων. Όταν το δόντι έχει ανατείλει εν μέρει, βακτηρίδια μπορούν να δημιουργήσουν φλεγμονή στα ούλα που περιβάλλουν το φρονιμίτη.
  • Τερηδόνα. Επειδή οι φρονιμίτες που έχουν ανατείλει μερικώς δεν καθαρίζονται εύκολα, τα βακτηρίδια που περιέχονται στην οδοντική πλάκα μπορούν να δημιουργήσουν κοιλότητες, τόσο στην επιφάνεια του φρονιμίτη, όσο και στα παρακείμενα δόντια.
  • Συνωστισμός και καταστροφή της δομής άλλων δοντιών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!