Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: Φωτιά στο Σχίνο: Τα 10 πορίσματα για την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη
[Ελεύθερος Τύπος]: Φωτιά στο Σχίνο: Τα 10 πορίσματα για την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη

[Ελεύθερος Τύπος]: Φωτιά στο Σχίνο: Τα 10 πορίσματα για την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη

Σε 10 συμπεράσματα και προτάσεις καταλήγει μελέτη για την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη που εκπονήθηκε από πολυπληθή και διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η μελέτη δημοσιοποιήθηκε σε τεύχος της μη περιοδικής έκδοσης του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων” του ΕΚΠΑ “Environmental, Disaster, and Crises Management Strategies”, κατόπιν επιτόπιας έρευνας, χρήσης και επεξεργασίας δεδομένων τηλεπισκόπησης (δορυφορικές εικόνες και αποτύπωση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και συγκέντρωσης των γεωλογικών, γεωμορφολογικών και γεωτεκτονικών δεδομένων, αλλά και των στοιχείων χλωρίδας και πανιδας της πυρόπληκτης περιοχής.

Τα συμπεράσματα – προτάσεις της μελέτης

  1. Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Σχίνου στις 19 Μαΐου 2021 κινήθηκε ανατολικά κατά μήκος του άξονα Σχίνου-Αλεποχωρίου και ακολούθως νοτιοανατολικά λόγω των δυνατών ανέμων που επικρατούσαν σε αυτές τις διευθύνσεις, πλήττοντας κυρίως δασικές εκτάσεις και δευτερευόντως εκτάσεις θαμνώδους βλάστησης και καλλιέργειες.
  2. Από την πυρκαγιά επλήγησαν κυρίως εκτάσεις φυσικής βλάστησης και λιγότερο κατοικίες και περιουσίες συγκριτικά με άλλες πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής (π.χ. Κινέτα 2018, Μάτι 2018 κ.α.).
  3. Η πυρκαγιά είχε διάρκεια μεγαλύτερη των 5 ημερών και έκαψε περί τα 47.000 στρέμματα βλάστησης στα βόρεια και βορειοανατολικά πρανή των Γερανείων, σε περιοχές με υψηλή έως πολύ υψηλή μορφολογική κλίση.
  4. Οι έντονες μορφολογικές κλίσεις της περιοχής οφείλονται σε έντονη νεοτεκτονική δραστηριότητα και ενεργά ρήγματα, που έχουν δώσει και πρόσφατους σεισμούς και έχουν οδηγήσει σε έντονες υδρολογικές και γεωμορφολογικές διεργασίες, δηλαδή υψηλής έντασης πλημμυρικές ροές, κατολισθήσεις, λασπορροές και καταπτώσεις βράχων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!