Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Έρευνα-σοκ: Η κλιματική αλλαγή θα μετατρέψει τις πόλεις σε «φούρνους» μέχρι το 2100
[Ελεύθερος Τύπος]: Έρευνα-σοκ: Η κλιματική αλλαγή θα μετατρέψει τις πόλεις σε «φούρνους» μέχρι το 2100

[Ελεύθερος Τύπος]: Έρευνα-σοκ: Η κλιματική αλλαγή θα μετατρέψει τις πόλεις σε «φούρνους» μέχρι το 2100

Ανησυχία για το μέλλον προκαλεί σε επιστήμονες το φαινόμενο των «αστικών θερμικών νησίδων» που δείχνει πως οι πόλεις τείνουν να γίνονται αρκετά θερμότερες, περισσότερο από ό,τι οι αγροτικές περιοχές.

Το φαινόμενο δείχνει να εντείνεται καθώς κτήρια και δρόμοι απορροφούν την ενέργεια του ήλιου και την απελευθερώνουν τα βράδια.

Σε αντίθεση οι αγροτικές περιοχές, στις οποίες το πράσινο δροσίζει τον αέρα.

Το δημοσίευμα του Wired αναφέρει πως το φαινόμενο θα μετατρέψει τις πόλεις σε «φούρνους» στο μέλλον.

Η κλιματική αλλαγή καθιστά το φαινόμενο ακόμη πιο έντονο στις πόλεις σε όλο τον κόσμο και προβλέπεται πως το μόνο που αναμένεται είναι να επιδεινωθεί αρκετά.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών έχει χρησιμοποιήσει μια νέα τεχνική μοντελοποίησης με την οποία έχει εκτιμήσει ότι μέχρι το έτος 2100, οι πόλεις του κόσμου θα μπορούσαν να έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες έως και 4,4 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο.

Αυτό το νούμερο εξαλείφει τον αισιόδοξο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για μια παγκόσμια μέση αύξηση θερμοκρασίας 1,5 βαθμών Κελσίου από τα βιομηχανικά επίπεδα και μάλιστα υπερδιπλασιάζει τον οριακό στόχο της συμφωνίας να περιορίσει αυτή την παγκόσμια άνοδο σε όχι περισσότερο από 2 βαθμούς Κέλσίου.

Συνήθως, τα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα αγνοούν τις αστικές περιοχές καθώς αποτελούν μόλις το 3% της επιφάνειας του πλανήτη.

Οι πόλεις είναι απλώς ένα μικρό τμήμα και οι ερευνητές ενδιαφέρονται περισσότερο για τα δεδομένα σε ρεύματα του ωκεανού, στους πάγους και στον αέρα.

«Κλείνουμε αυτό το είδος χάσματος», λέει ο Lei Zhao, κλιματικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Urbana-Champaign και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!