Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Έρευνα ΙΟΒΕ: Οι Έλληνες είναι οι περισσότερο απαισιόδοξοι καταναλωτές στην Ε.Ε. [πίνακας]
[Ελεύθερος Τύπος]: Έρευνα ΙΟΒΕ: Οι Έλληνες είναι οι περισσότερο απαισιόδοξοι καταναλωτές στην Ε.Ε. [πίνακας]

[Ελεύθερος Τύπος]: Έρευνα ΙΟΒΕ: Οι Έλληνες είναι οι περισσότερο απαισιόδοξοι καταναλωτές στην Ε.Ε. [πίνακας]

Στις 91,5 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο του 2020, κινούμενος στα ίδια, περίπου, επίπεδα με αυτά του περασμένου Νοεμβρίου (91 μονάδες), όπως προκύπτει από τη σχετική, μηνιαία, έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Γεγονός, που αποδίδεται, κυρίως, στη βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία, τομέας που αφενός δεν αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία του αφετέρου συνδέεται περισσότερο με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, το οποίο ήταν λιγότερο δυσμενές στο τέλος του 2020 από ότι εγχωρίως. Ταυτόχρονα, σημειώθηκε μικρή ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, έπειτα από πέντε μήνες συνεχούς υποχώρησης.

Αξίζει να επισημανθεί πως η υψηλότερη επίδοση (πίνακας) που «έπιασε» ο δείκτης οικονομικού κλίματος μέσα στο 2020 ήταν τον Φεβρουάριο (113,2 μονάδες) και η χαμηλότερη τον Ιούνιο (87,6 μονάδες).

Στο πλαίσιο της μηνιαίας έρευνας του ΙΟΒΕ (Δεκέμβριος 2020) φαίνεται, πως στον επιχειρηματικό κόσμο διατηρήθηκε, ευρύτερα, η απαισιοδοξία.

Κι αυτό, διότι οι επιχειρήσεις καλούνται να αναπροσαρμόζουν τη λειτουργία τους ανάλογα με τις εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας, ενώ δεν υπάρχει, ακόμη, ξεκάθαρη εικόνα για τη λήξη της. Τα τρέχοντα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων προκύπτει πως επιδρούν εν μέρει ανασχετικά στις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μεσοπρόθεσμα την κανονική λειτουργία της αγοράς.

Οι παρεμβάσεις πολιτικής που θα πραγματοποιηθούν, προσεχώς, είναι κρίσιμες -επισημαίνεται από το ΙΟΒΕ- και είναι σκόπιμο να αφορούν σε ενεργητικές δράσεις υποβοήθησης της προσαρμογής των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες και λιγότερο σε ενίσχυσή τους στην τρέχουσα κατάστασή τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!