Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Ποιες συνήθειες άλλαξαν και γιατί οι Έλληνες σε σχέση με το πρώτο lockdown
[Ελεύθερος Τύπος]: Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Ποιες συνήθειες άλλαξαν και γιατί οι Έλληνες σε σχέση με το πρώτο lockdown

[Ελεύθερος Τύπος]: Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Ποιες συνήθειες άλλαξαν και γιατί οι Έλληνες σε σχέση με το πρώτο lockdown

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Στις συνήθειες της… πρώτης καραντίνας, που περιλαμβάνουν τη μαγειρική, τη φροντίδα του σπιτιού και τη χρήση των social media, επέστρεψαν οι Ελληνες καταναλωτές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

«Η μεγαλύτερη διαφοροποίηση είναι η μείωση της εστίασης (ένα μεγάλο ποσοστό ήδη και πριν από το κλείσιμο της εστίασης δεν την επέλεγε), ενώ φαίνεται ότι, πέρα από την κατανάλωση τροφίμων σε εστιατόρια καθήμενοι, αναμένεται να επηρεαστούν και κατ’ οίκον παράδοση-κατανάλωση, αλλά και η παραλαβή take away από το κατάστημα», σημειώνει στην έρευνά του το ΙΕΛΚΑ.

Αντίθετα, φαίνεται ότι αυξάνονται σημαντικά τρεις συνήθειες των καταναλωτών:

  1. Η μαγειρική στο σπίτι, καθώς και η παρασκευή γλυκών και καφέ.
  2. Η γενικότερη φροντίδα του σπιτιού, όπως καθαρισμός, επισκευές, κηπουρική κ.λπ.
  3. Η χρήση των social media.

Μικρότερη αύξηση αναμένεται να παρουσιάσουν οι αθλητικές δραστηριότητες και ο χρόνος στην τηλεόραση.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, οι αγοραστικές και καταναλωτικές συνήθειες δεν συνοδεύονται από αντίστοιχη αύξηση της δαπάνης για τα νοικοκυριά, είτε γιατί σε κάποια είδη η δαπάνη είναι ήδη επαρκώς υψηλή είτε λόγω οικονομικών δυνατοτήτων.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οι καταναλωτές εκτιμούν ότι δεν θα επηρεαστούν καθόλου οι δαπάνες σε τρόφιμα, ενώ θα μειωθούν σε ένα μικρό βαθμό οι συνολικές δαπάνες τους σε αγορές από το σούπερ μάρκετ.

«Εκτιμάται επομένως ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη αύξηση αυτής της δαπάνης, η οποία παρέμενε άλλωστε ήδη αυξημένη, ενώ καταγράφεται και η κόπωση του αγοραστικού κοινού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!