Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Επίδομα μητρότητας σε 2 δόσεις και με προκαταβολή – Πώς θα κάνετε αίτηση στο gov.gr
[Ελεύθερος Τύπος]: Επίδομα μητρότητας σε 2 δόσεις και με προκαταβολή – Πώς θα κάνετε αίτηση στο gov.gr

[Ελεύθερος Τύπος]: Επίδομα μητρότητας σε 2 δόσεις και με προκαταβολή – Πώς θα κάνετε αίτηση στο gov.gr

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Προκαταβολικά θα μπορούν να πάρουν το επίδομα μητρότητας οι εργαζόμενες, υποβάλλοντας ηλεκτρονική αίτηση με τη βεβαίωση του γιατρού τους για την πιθανή ημερομηνία τοκετού, στην ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, gov.gr, μέσω της οποίας θα χορηγούνται στο εξής τα επιδόματα μητρότητας (κύησης/λοχείας).

Η προκαταβολή θα ισχύει για τις εργαζόμενες- εγκυμονούσες με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας (μισθωτές), οι οποίες μετά τη γέννηση του παιδιού τους θα παίρνουν και το υπόλοιπο ποσό.

Οι γυναίκες αυτοαπασχολούμνενες θα λαμβάνουν όλο το ποσό μετά τον τοκετό.

Η νέα διαδικασία, που εντάσσει το επίδομα μητρότητας στις υπηρεσίες που παρέχονται ψηφιακά στους πολίτες, προβλέπεται σε κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών (Εργασίας, Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Επικρατείας) και μέσω αυτής επιτυγχάνεται επίσπευση πληρωμών με συχνότητα δυο φορές το μήνα. Οι ημέρες πληρωμών θα είναι σταθερές κάθε μήνα και θα ανακοινωθούν από τον ΕΦΚΑ.

Τα βήματα

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, o μαιευτήρας γυναικολόγος (δημόσιου ή ιδιωτικού νοσοκομείου) θα βεβαιώνει την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Σε περίπτωση καθυστέρησής του πέραν των δέκα 10 ημερών, θα γνωματεύει και αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή.

Στη συνέχεια, ο εργοδότης θα καταχωρίζει ηλεκτρονικά στην ΗΔΙΚΑ το χρονικό διάστημα αποχής της ασφαλισμένης από την εργασία της.

Μετά τον τοκετό οι ασφαλισμένες θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους με περιθώριο να το πράξουν εντός 8 μηνών από την ημερομηνία γέννησης του τέκνου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!