Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Έμφραγμα. Εντός τριών ωρών στο νοσοκομείο
[Ελεύθερος Τύπος]: Έμφραγμα. Εντός τριών ωρών στο νοσοκομείο

[Ελεύθερος Τύπος]: Έμφραγμα. Εντός τριών ωρών στο νοσοκομείο

330 Έλληνες θα σώζονταν, κάθε χρόνο, εάν έφταναν εγκαίρως σε μονάδα εμφραγμάτων

Ένας στους επτά ασθενείς που εισάγεται στις καρδιολογικές κλινικές της χώρας μας πάσχει από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αλλά και μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο αντιμετωπίζονται στη χώρα μας περίπου 20.000 περιστατικά οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου.

Οι ασθενείς αυτοί είναι κατά τα τρία τέταρτα άνδρες, έχουν σχετικά υψηλή μέση ηλικία (65 έτη για τους άνδρες και 74 έτη για τις γυναίκες) και μεγάλη συχνότητα καπνίσματος (71%) και υπέρτασης (59%). Ακόμα, παρουσιάζουν πολύ υψηλό μέσο σωματικό βάρος (63% υπέρβαροι και 22% παχύσαρκοι), ενώ το ποσοστό σακχαρώδη διαβήτη (31%) είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε μεγάλης κλίμακας σχετική μελέτη στη χώρα μας.

Αυξάνει το βάρος, αυξάνουν και τα προβλήματα

Τα χαρακτηριστικά των ασθενών με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου αντανακλούν τις δυσμενείς μεταβολές του τρόπου ζωής όπως αυτός έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Υπολογίζεται λ.χ. ότι οι ακραίες τιμές σωματικού βάρους αυξάνουν κατά 50% περίπου την πιθανότητα θανάτου μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ομοίως, δυσμενέστατη βραχυχρόνια αλλά και μακροχρόνια πρόγνωση παρουσιάζουν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε άτομα κάτω των 50

Το έμφραγμα δεν είναι πλέον νόσος μόνο των μεγάλων ηλικιών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!