Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Ελληνοτουρκικά: Ο Ε.Τ. αποκαλύπτει το παρασκήνιο πριν από τη «σύγκρουση της Άγκυρας»
[Ελεύθερος Τύπος]: Ελληνοτουρκικά: Ο Ε.Τ. αποκαλύπτει το παρασκήνιο πριν από τη «σύγκρουση της Άγκυρας»

[Ελεύθερος Τύπος]: Ελληνοτουρκικά: Ο Ε.Τ. αποκαλύπτει το παρασκήνιο πριν από τη «σύγκρουση της Άγκυρας»

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η σχεδιασμένη συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής στα ελληνοτουρκικά ήταν η «δημόσια σύγκρουση»-αποσαφήνιση των διαφορών μεταξύ των ΔένδιαΤσαβούσογλου στην Αγκυρα.

Η κυβέρνηση έχοντας χτίσει και αποδείξει την αποτρεπτική ισχύ της στο πεδίο (Εβρος, Αν. Μεσόγειος), τις νέες συμμαχίες της (Ισραήλ, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.λπ.) και έχοντας «τραβήξει» την Ε.Ε. σε πιο θετικό έδαφος, έκρινε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες, ώστε να αποσαφηνιστούν πλήρως τα θέματα με την Τουρκία. Και κυρίως να επανατοποθετηθεί η ατζέντα των ελληνοτουρκικών συνομιλιών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και όχι στην αυθαίρετη βάση της «καλής μοιρασιάς» που επιδιώκει η Αγκυρα.

Ωριμες συνθήκες

Στις μακρές και πυκνές συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη και του Ν. Δένδια (η 70λεπτη συνάντηση της Τετάρτης πριν από το ταξίδι του υπ. Εξωτερικών στην Αγκυρα ήταν απλώς η τελευταία), σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν εξεταστεί και σχεδιαστεί όλα τα πιθανά σενάρια, καθώς και οι ενδεχόμενες αντιδράσεις του Ν. Δένδια.

Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών αποφάσισαν ότι ωρίμασαν οι συνθήκες, η ελληνική πλευρά έδωσε το «πράσινο» φως για τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, η οποία άλλωστε εκκρεμούσε. Σταθμίζοντας το περιβάλλον των διεθνών συμμαχιών, την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, τη σχετικά μεγαλύτερη αποφασιστικότητα της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας, αλλά και τα εσωτερικά προβλήματα (οικονομικά και πολιτικά) που αντιμετωπίζει ο Τ. Ερντογάν, η ελληνική διπλωματία αποφάσισε ότι μπορεί να επιχειρηθεί μια πιο ουσιαστική προσέγγιση μέσω διαλόγου και θετικής ατζέντας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!