Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Ελλάδα-Γαλλία συμμαχία: Πώς έκλεισε η συμφωνία σε Μασσαλία, Αθήνα και Νέα Υόρκη – Όλο το παρασκήνιο
[Ελεύθερος Τύπος]: Ελλάδα-Γαλλία συμμαχία: Πώς έκλεισε η συμφωνία σε Μασσαλία, Αθήνα και Νέα Υόρκη – Όλο το παρασκήνιο

[Ελεύθερος Τύπος]: Ελλάδα-Γαλλία συμμαχία: Πώς έκλεισε η συμφωνία σε Μασσαλία, Αθήνα και Νέα Υόρκη – Όλο το παρασκήνιο

Καθοριστικός για την επίτευξη της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας, η οποία δρομολογήθηκε τους τελευταίους 18 μήνες με πρώτο σταθμό τις περσινές συνομιλίες στο Αζαξιό, στάθηκε ο Σεπτέμβριος του 2021, οπότε και κορυφώθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών σε Μασσαλία, Αθήνα, αλλά και στη Νέα Υόρκη, για να φθάσουμε τελικά στο προχθεσινό δείπνο των δύο ηγετών στο Παρίσι και στη χθεσινή υπογραφή, παρουσία των κυρίων Μακρόν και Μητσοτάκη, της συμφωνίας από τους συναρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας των δύο χωρών.

Η ελληνογαλλική συμφωνία είχε «κλειδώσει» ωστόσο κατά την πρόσφατη παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., με τις πληροφορίες μάλιστα να αναφέρουν ότι αυτό συνέβη κατά τις συνομιλίες που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Μακρόν στο αυτοκίνητο και στη διάρκεια της ξενάγησης που έκανε ο Ελληνας πρωθυπουργός στον Γάλλο πρόεδρο στην Ακρόπολη, το βράδυ της Παρασκευής της 17ης Σεπτεμβρίου, μετά το δείπνο των ηγετών των 9 χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο. Ηταν μια επίσκεψη που κρατήθηκε τότε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης την έχει επικαλεστεί ως ενδεικτική της πολύ ανθρώπινης και φιλικής σχέσης που διατηρεί με τον Γάλλο πρόεδρο.

Επρόκειτο για τη δεύτερη επαφή που είχαν οι δύο ηγέτες μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, καθώς ο πρωθυπουργός είχε μετάσχει στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Μασσαλία, ως προσκεκλημένος του κ. Μακρόν, και στη συνάντηση υψηλού επιπέδου της Διεθνούς Ενωσης Προστασίας της Φύσης, όπου παρουσιάστηκε η γαλλική πρωτοβουλία «Μεσόγειος, υποδειγματική θάλασσα έως το 2030».

Πολύ έντονο ήταν όμως και το διπλωματικό παρασκήνιο των προηγούμενων ημερών την ώρα που προετοιμάζονταν τα τελικά κείμενα της συμφωνίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!