Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: «Η Αίγινα του Καποδίστρια»: Ένα λεύκωμα με σπάνια ντοκουμέντα για την ίδρυση του ελληνικού κράτους [εικόνες]
[Ελεύθερος Τύπος]: «Η Αίγινα του Καποδίστρια»: Ένα λεύκωμα με σπάνια ντοκουμέντα για την ίδρυση του ελληνικού κράτους [εικόνες]

[Ελεύθερος Τύπος]: «Η Αίγινα του Καποδίστρια»: Ένα λεύκωμα με σπάνια ντοκουμέντα για την ίδρυση του ελληνικού κράτους [εικόνες]

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μια σειρά από σπάνια έγγραφα, γκραβούρες, φωτογραφίες αγωνιστών από την Αίγινα -τόπος με μακρά ιστορία- που πρωταγωνίστησαν στην Ελληνική Επανάσταση, ντοκουμέντα, αλλά και μαρτυρίες που έρχονται στο φως μέσα από το λεύκωμα «Η Αίγινα του Καποδίστρια» αναδεικνύουν το ρόλο του νησιού ως τόπου εγκαθίδρυσης της πρώτης κυβέρνησης του νέου ελληνικού κράτους υπό τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

Το σημαντικό αυτό λεύκωμα, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο κυβερνείο του Καποδίστρια, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, περιλαμβάνει πολύτιμα ντοκουμέντα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, αποτελεί έργο της Επιτροπής του Δήμου Αίγινας «Αίγινα 2021» και εκδόθηκε με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων.

«…Η Αίγινα απετέλεσε την πρωτεύουσα στην οποία σχεδιάστηκε η νέα Ελλάδα. Αυτή την αλήθεια δυστυχώς, όπως παρατηρήθηκε με μια πικρία, μερικές φορές πολλοί στην Ελλάδα τη λησμονούμε. Είναι, λοιπόν, πολύ κρίσιμο το ιστορικό αυτό λεύκωμα να μας το θυμίσει με τον πιο καθαρό τρόπο», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Εξωτερικών και εξήρε τη συμβολή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια για την αναγνώριση και διαμόρφωση του ελληνικού κράτους.

Ο Ναός του Απόλλωνα στην Κολώνα, στην Αίγινα, 1820. Πρωτότυπος τίτλος «Tempio di Venere in Egina». Συλλογή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη – Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Στο λεύκωμα εμπεριέχονται, μεταξύ άλλων, το πρώτο ελληνικό και ευρωπαϊκό νόμισμα, η «Χελώνη της Αίγινας», που κόπηκε γύρω στο 631 π.Χ., και η αποτύπωση σε γκραβούρα του Ναού του Απόλλωνα στην Κολώνα το 1820, όταν στον αρχαίο ναό διασώζονταν ακόμη δύο κολόνες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!