Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: «e-Krona»: Ξεκίνησε το σουηδικό πείραμα για κατάργηση των μετρητών και συναλλαγές μόνο με ψηφιακό νόμισμα
[Ελεύθερος Τύπος]: «e-Krona»: Ξεκίνησε το σουηδικό πείραμα για κατάργηση των μετρητών και συναλλαγές μόνο με ψηφιακό νόμισμα

[Ελεύθερος Τύπος]: «e-Krona»: Ξεκίνησε το σουηδικό πείραμα για κατάργηση των μετρητών και συναλλαγές μόνο με ψηφιακό νόμισμα

Αθηνά Σούτζου

Έτοιμη για μεταμόρφωση είναι η οικονομία της Σουηδίας, που ξεκινά τη μετάβαση στο ψηφιακό νόμισμα «e-Krona».

Από την Πρωτοχρονιά οι Σουηδοί μετρούν αντίστροφα για την κατάργηση των μετρητών στη χώρα, καθώς η Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε πιλοτικό πρόγραμμα δοκιμής του δικού της ψηφιακού νομίσματος «e-Krona», το οποίο αναμένεται να επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά.

Η έκθεση αποτελεσμάτων του προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2022 και από τις 24 Μαρτίου 2023 τα μετρητά δεν θα είναι αποδεκτά ως μέσο πληρωμής στη Σουηδία.

Τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα δεν θα εξαφανιστούν εντελώς, αλλά κανείς δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και θα καταλήξουν ως συλλεκτικά κομμάτια σε συλλογές μουσείων.

Η σκανδιναβική χώρα είναι από τις πρώτες παγκοσμίως που σχεδιάζει να εισάγει ψηφιακά νομίσματα. Στο πλαίσιο της πιλοτικής χρήσης του, επιλεγμένοι χρήστες θα λάβουν ψηφιακές κορόνες στο ψηφιακό πορτοφόλι τους, τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για συναλλαγές μέσω εφαρμογής στο κινητό ή μέσω του «έξυπνου» ρολογιού τους.

Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά πως τον Οκτώβρη η χρήση μετρητών έφτασε σε ιστορικό χαμηλό -τάση που ενίσχυσε η πανδημία. Λιγότερο από το 10% των πληρωμών έγιναν με μετρητά στη Σουηδία, σύμφωνα με έρευνα της Riksbank.

Στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας το ποσοστό ήταν 39% και 13% το 2018.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!