Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Ε.Ε.: 300% αυξήθηκαν τα ποσά για την πολιτική προστασία – Πυξίδα για την αξιοποίηση τα… λάθη στην πανδημία
[Ελεύθερος Τύπος]: Ε.Ε.: 300% αυξήθηκαν τα ποσά για την πολιτική προστασία – Πυξίδα για την αξιοποίηση τα… λάθη στην πανδημία

[Ελεύθερος Τύπος]: Ε.Ε.: 300% αυξήθηκαν τα ποσά για την πολιτική προστασία – Πυξίδα για την αξιοποίηση τα… λάθη στην πανδημία

Bρυξέλλες, ανταπόκριση Νίκος Μπέλλος

Συμφωνία που οδηγεί σε τριπλασιασμό των κοινοτικών κονδυλίων του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για την περίοδο 2021-2027 επιτεύχθηκε χθες μεταξύ της πορτογαλικής προεδρίας της Ε.Ε. και της Ευρωβουλής.

Η πολιτική συμφωνία προβλέπει την προικοδότηση του μηχανισμού με 3,3 δισ. ευρώ την παραπάνω επταετία. Τα 1,263 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), δηλαδή τον τακτικό κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ τα 2,056 δισ. ευρώ θα προστεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Κοινοβούλιο μερίμνησε ώστε να χρηματοδοτηθούν επαρκώς οι τρεις πυλώνες του μηχανισμού (πρόληψη, ετοιμότητα και αντιμετώπιση καταστροφών), προστατεύοντας τα κονδύλια για την πρόληψη.

Σύμφωνα με την απόφαση, πρόκειται για αύξηση κατά περίπου 300% σε σχέση με τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε ενίσχυση της συλλογικής αντίδρασης της Ε.Ε. σε καταστροφές, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης δημιουργίας αποθεματικού ικανοτήτων (rescEU), την ενίσχυση της ευρωπαϊκής δεξαμενής πολιτικής προστασίας και τη βελτίωση της πρόληψης καταστροφών και ετοιμότητας.

Επιπλέον, ο νέος κοινοτικός κανονισμός καθορίζει το ποσοστό των κονδυλίων που θα διατεθούν για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντίδραση, ωστόσο παρέχει παράλληλα ένα περιθώριο ευελιξίας. Μάλιστα, σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να ανακατανείμει κονδύλια για δράσεις αντίδρασης πέρα από το περιθώριο ευελιξίας.

Αυτή η ευέλικτη προσέγγιση θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να αντιδρά καλύτερα στον απρόβλεπτο χαρακτήρα των καταστροφών και να κάνει χρήση των πόρων όπου χρειάζονται περισσότερο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!