Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: Δηλητηριώδης αχινός απειλεί τις ελληνικές θάλασσες – Τα χαρακτηριστικά τους και πώς έφτασαν εδώ
[Ελεύθερος Τύπος]: Δηλητηριώδης αχινός απειλεί τις ελληνικές θάλασσες – Τα χαρακτηριστικά τους και πώς έφτασαν εδώ

[Ελεύθερος Τύπος]: Δηλητηριώδης αχινός απειλεί τις ελληνικές θάλασσες – Τα χαρακτηριστικά τους και πώς έφτασαν εδώ

Άλλος ένας θαλάσσιος εισβολέας από το Σουέζ απειλεί τις ελληνικές θάλασσες. Είναι ο Diadema Setosum είναι ένας αχινός «μετανάστης» από τον Ινδικό Ωκεανό, του οποίου τα αγκάθια μπορούν να ξεπεράσουν και τα 30 εκατοστά και το πλέον επικίνδυνο είναι πως φέρει ελαφρύ δηλητήριο.

Ακόμα και να τον αγγίξει κάποιος θα νιώσει έντονο πόνο με φαγούρα. Η περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action παρατηρεί από κοντά τη συμπεριφορά των οργανισμών αυτών και σε συνεργασία με επιστήμονες αναλύουν τα δεδομένα.

Άτομα του αχινού αυτού έχουν εντοπιστεί σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων (Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Μικρές Κυκλάδες κλπ) αλλά και σε κάποια άλλα στο Αιγαίο.

Σύμφωνα λοιπόν με την οργάνωση, «από την πύλη εισόδου ξενικών ειδών της Ανατολικής Μεσόγειου, ο Λεσεψιανός μετανάστης του Ινδικού Ωκεανού Diadema setosum, ένα είδος αχινού με ασυνήθιστα μακριά αγκάθια, κατακλύζει τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις στις Κυκλάδες, τις θαλάσσιες βραχώδης ακτές.

Το είδος αυτό, μαζί με πολλά άλλα είδη που “δραπέτευσαν” από το Σουέζ, παρουσιάζει την μεγαλύτερη εξάπλωση στις παράκτιες περιοχές των Κυκλάδων αλλά και γενικότερα στο Αιγαίο και την Μεσόγειο Θάλασσα. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ξεχωρίζουν, τα μακριά αγκάθια του, οι 5 λευκές, ομοιόμορφα κατανεμημένες, κουκίδες στο σώμα του και ο μπλε – μοβ ασκός στο κέντρο του κελύφους του.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!