Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Οι δικλίδες ασφαλείας των ΗΠΑ
[Ελεύθερος Τύπος]: Οι δικλίδες ασφαλείας των ΗΠΑ

[Ελεύθερος Τύπος]: Οι δικλίδες ασφαλείας των ΗΠΑ

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν αρκετοί, το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι Δημοκρατία με δικλίδες ασφαλείας. Οι ΗΠΑ είναι ομοσπονδία Πολιτειών. Κάθε Πολιτεία συμμετέχει στη διακυβέρνηση και διατηρεί παράλληλα την αυτονομία της σε τομείς πολιτικής.

Του Θεόδωρου Χατζηπαντελή, καθηγητή τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Μπορεί η εξωτερική και η οικονομική πολιτική και η άμυνα να καθορίζονται από τον πρόεδρο και τα δύο σώματα αντιπροσώπων, αλλά πολλά άλλα αποτελούν αρμοδιότητα των τοπικών κυβερνήσεων.

Μια δικλίδα ασφαλείας είναι η ύπαρξη δύο αντιπροσωπευτικών σωμάτων. Η Βουλή με αριθμό αντιπροσώπων ανάλογο με τον πληθυσμό και η Γερουσία με 2 αντιπροσώπους ανά Πολιτεία. Ετσι στο ένα, τη Βουλή, κάθε Πολιτεία συμμετέχει αναλογικά με τον πληθυσμό της και στο άλλο, τη Γερουσία, κάθε Πολιτεία μετρά το ίδιο. Προκύπτει συχνά ένα κόμμα που έχει την πλειοψηφία των πολιτών με το μέρος του να μην έχει την πλειοψηφία της Γερουσίας. Αυτή είναι η πρώτη δικλίδα: οι νόμοι και γενικά η πολιτική πρέπει να εγκρίνονται από την πλειοψηφία των πολιτών αλλά και από την πλειοψηφία των Πολιτειών!

Η δεύτερη δικλίδα ασφαλείας είναι η εκλογή του προέδρου. Ο πρόεδρος πρέπει (στην πράξη) να επιλεγεί από Πολιτείες που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των πολιτών και όχι από την πλειοψηφία των πολιτών των ΗΠΑ. Γι’ αυτό εκλέγονται εκλέκτορες από κάθε Πολιτεία με πλειοψηφικό σύστημα. Η αναφορά περί λαϊκής ψήφου είναι εκτός της πολιτικής των ΗΠΑ. Σε κάθε Πολιτεία η εκλογική διαδικασία με τους αντιπρόσωπους της στην εκλογή του προέδρου καθορίζεται εσωτερικά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!