Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Τι δείχνει η δύναμη της χειραψίας για… το σάκχαρό μας
[Ελεύθερος Τύπος]: Τι δείχνει η δύναμη της χειραψίας για… το σάκχαρό μας

[Ελεύθερος Τύπος]: Τι δείχνει η δύναμη της χειραψίας για… το σάκχαρό μας

Μπορεί ο κορωνοϊός να μας έχει αναγκάσει εδώ και μήνες να αποφεύγουμε ακόμη και τις χειραψίες, εντούτοις, όταν βγούμε, κάποια στιγμή, από την πανδημία… θα έχουμε έναν πολύ σοβαρό λόγο – και μάλιστα επιστημονικό- για πολλές θερμές χειραψίες…

Ακούγεται ειρωνικό να ανακοινώνεται στις μέρες μας το αποτέλεσμα με τέτοιας έρευνας, ωστόσο, ισχύει: «η δύναμη της λαβής μας κατά τη χειραψία μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα γρήγορο, ανέξοδο τεστ ώστε οι επαγγελματίες υγείας να εντοπίζουν ευκολότερα ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη τύπου 2».

Διάγνωση με τη δύναμη της λαβής

Η μειωμένη μυϊκή δύναμη, η οποία μπορεί να υπολογιστεί με τη δύναμη της λαβής, στο παρελθόν έχει συνδεθεί με τον πρόωρο θάνατο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την αναπηρία.

Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχαν αξιόπιστες ενδείξεις συσχετισμού της με τον διαβήτη τύπου 2. Μια πρόσφατη, όμως, βιβλιογραφική ανασκόπηση δέκα δημοσιευμένων μελετών για το θέμα, έδειξε ότι άνθρωποι με ισχυρότερη λαβή είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από διαβήτη τύπου 2.

Μετρήσεις με «δυναμόμετρο» παλάμης

Τα ευρήματα της νέας έρευνας που αποκαλύπτει τη σχέση της δύναμης της χειραψίας με τις πιθανότητες νόσησης από Διαβήτη προκύπτουν από την παρακολούθηση 776 ανδρών και γυναικών ηλικίας 60-72 ετών χωρίς ιστορικό διαβήτη. Τα άτομα αυτά τέθηκαν υπό παρακολούθηση για μια περίοδο 20 ετών κατά την οποία η δύναμη της λαβής τους μετρούνταν με ειδικό δυναμόμετρο παλάμης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!