Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Διαβήτης και θρόμβωση, «συγκάτοικοι» στην καραντίνα
[Ελεύθερος Τύπος]: Διαβήτης και θρόμβωση, «συγκάτοικοι» στην καραντίνα

[Ελεύθερος Τύπος]: Διαβήτης και θρόμβωση, «συγκάτοικοι» στην καραντίνα

Προληπτική χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής κατά την καραντίνα, προτείνουν οι γιατροί στους αγγειακά επιβαρυμένους ασθενείς

Καθώς βιώνουμε για δεύτερη φορά αυστηρή καραντίνα και αναγκαζόμαστε να μείνουμε σπίτι, εξυπακούεται ότι περιορίζονται και οι δυνατότητές μας για κίνηση. Στην περίπτωση, μάλιστα, των διαβητικών ασθενών, που – σε μεγάλη συχνότητα- τυχαίνει να παρουσιάζουν και καρδιαγγειακά προβλήματα, αυτός ο περιορισμός της κίνησης θα μπορούσε να αποδειχτεί επιβαρυντικός για την υγεία τους. Πολύ περισσότερο εάν έχει προσβληθεί και από τον νέο κορωνοϊό. Αν μη τι άλλο, μήπως… μαζεύονται ξαφνικά αρκετοί λόγοι για να αρχίσετε αντιπηκτική αγωγή, πάντοτε βέβαια κατόπιν ιατρικής σύστασης;

Σύσταση για έναρξη αντιπηκτικής αγωγής

Η ισχυρή σύσταση προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής σε κάθε ασθενή που μπαίνει σε καραντίνα ήταν, μάλιστα, ένα από τα βασικά συμπεράσματα Αγγειολογικής Ημερίδας αφιερωμένης στην COVID-19, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική κλινική του νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

Είναι γνωστό και ήδη επιβεβαιωμένο παγκοσμίως ότι ο κορωνοϊός είναι ένας θρομβογόνος ιός. Είναι ένας ιός ο οποίος αγαπά να κάνει θρομβώσεις με αποτέλεσμα την επείγουσα είσοδο του ασθενή στο νοσοκομείο, την διασωλήνωση του και τέλος, δυστυχώς, πολλές φορές, το θάνατό του.

Κορωνοϊός και ακινησία «φορτώνουν» με θρόμβους τα αγγεία

«Πράγματι, είναι γνωστό τόσο στους ιατρούς όσο και στους ασθενείς ότι ο περιορισμός στο σπίτι λόγω της καραντίνας και η ακινητοποίησή του συμβάλλει επιπλέον στην εύκολη δημιουργία θρόμβων στον ασθενή», αναφέρει ο κος Ευάγγελος Δημακάκος, Υπεύθυνος του Αγγειολογικού Ιατρείου του νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ». Και προσθέτει: «Επίσης, εάν ο ασθενής παρουσιάζει και πυρετό, η ακινητοποίηση και η αφυδάτωση θα έχουν ως αποτέλεσμα ο ασθενής να πάθει σε πιο σύντομα χρονικό διάστημα θρόμβωση , η οποία γίνεται αντιληπτή με αιφνίδια δύσπνοια του πάσχοντος…»

Διαβητικοί, καρδιοπαθείς και παχύσαρκοι, αντιμέτωποι με τον κίνδυνο θρόμβωσης

«…Σε περίπτωση, επίσης, που ο ασθενής είναι υπέρβαρος , 65 ετών και άνω και έχει επιπλέον διάφορα υποκείμενα νοσήματα όπως σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή πίεση, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικές παθήσεις, καρκίνο, τότε η πιθανότητα εμφάνισης θρομβωτικών επεισοδίων, τα οποία θα οδηγήσουν στο νοσοκομείο, στη διασωλήνωση και ίσως στο θάνατο, αυξάνει σημαντικά».

Προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή

Ο συνδυασμός των ανωτέρω σε ένα διαγνωσμένο ασθενή με COVID -19 (θρομβογόνος) ή ακόμη και με υποψία για COVID- 19 επιβάλει την έναρξη προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής για τουλάχιστον 14-20 ημέρες .

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!