Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Ο διαβήτης «εξηγεί» τα εγκεφαλικά σε ανθρώπους μέσης ηλικίας
[Ελεύθερος Τύπος]: Ο διαβήτης «εξηγεί» τα εγκεφαλικά σε ανθρώπους μέσης ηλικίας

[Ελεύθερος Τύπος]: Ο διαβήτης «εξηγεί» τα εγκεφαλικά σε ανθρώπους μέσης ηλικίας

Ιδιαίτερα αυξημένος κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού σε ασθενείς με διαβήτη, ηλικίας 40-50 ετών

Ο διαβήτης τύπου 2 στη μέση ηλικία αυξάνει σημαντικά- περίπου κατά 30%- τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού, του πιο κοινού τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου, επιβεβαιώνει νέα μελέτη. Μάλιστα, εκτός από την αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που είχαν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στην ηλικία των 40 ή 50 ετών, είχαν διπλάσιες πιθανότητες στένωσης των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο από τα 60 και μετά.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη ελέγχου του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 κατά τη μέση ηλικία για την πρόληψη αυτών των επιπτώσεων», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Rongrong Yang από το ιατρικό πανεπιστήμιο Tianjin, στην Κίνα.

Ο μηχανισμός απόφραξης των αγγείων προς τον εγκέφαλο ή εντός αυτού

Ένα ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου, συμβαίνει όταν διακόπτεται η αρτηριακή παροχή αίµατος σε ένα τµήµα του εγκεφάλου. Αυτό οφείλεται σε απόφραξη των µεγάλων αγγείων προς τον εγκέφαλο, ή των µικρών αγγείων εντός του εγκεφάλου.

Η απόφραξη προκαλείται είτε από δηµιουργία θρόµβου σε µία στενωµένη αρτηρία (θρόµβωση) είτε από θρόµβο που σχηµατίσθηκε σε άλλο σηµείο του σώµατος, συνήθως στην καρδιά, και µετακινήθηκε στις αρτηρίες του εγκεφάλου µε την αιµατική ροή (εµβολή).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!