Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: Δασικοί χάρτες: Τι αλλάζει με απόφαση ΣτΕ για άδειες δόμησης και περιοχές οικισμών
[Ελεύθερος Τύπος]: Δασικοί χάρτες: Τι αλλάζει με απόφαση ΣτΕ για άδειες δόμησης και περιοχές οικισμών

[Ελεύθερος Τύπος]: Δασικοί χάρτες: Τι αλλάζει με απόφαση ΣτΕ για άδειες δόμησης και περιοχές οικισμών

Μαρίνα Ξυπνητού

Το «πράσινο φως» του Συμβουλίου της Επικρατείας έλαβαν οι αναθεωρημένοι δασικοί χάρτες, καθώς κρίθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους συνταγματικοί, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην ολοκλήρωση του έργου.

Με αυτό ως δεδομένο, πλέον, το υπουργείο Περιβάλλοντος μπορεί να φέρει τις ρυθμίσεις για τους δασωμένους αγρούς, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα πρόδηλα σφάλματα κ.ά., ώστε να «τρέξει» η διαδικασία και να απεμπλακούν οι χιλιάδες ιδιοκτήτες που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. Ταυτόχρονα, αναλαμβάνουν δράση και οι Επιτροπές Αντιρρήσεων, για την εξέταση των δεκάδων ενστάσεων οι οποίες έως τώρα παρέμεναν στον… πάγο.

Παρότι το ΣτΕ συνολικά έκρινε ως συνταγματικό το νόμο, οι ανώτατοι δικαστές έβαλαν φρένο στις διατάξεις που εξαιρούσαν από τη δασική νομοθεσία εκτάσεις για τις οποίες είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες, στην περίπτωση που αυτές δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, εάν η συγκεκριμένη διάταξη εφαρμοζόταν θα επέτρεπε την εκχέρσωση δασικών εκτάσεων, για πρώτη φορά σήμερα, με σκοπό την ανέγερση κτιρίων, γεγονός αντίθετο με την ήδη ισχύουσα συνταγματική προστασία των δασών.

Επιπλέον, ακύρωσαν την εξαίρεση από τη δασική νομοθεσία περιοχών εντός οικισμών, οι οποίες είχαν οριοθετηθεί με απρόσφορες ρυθμίσεις ή διοικητικές εγκυκλίους (π.χ. με παλιές αποφάσεις νομαρχών κ.λπ.) και όχι σύμφωνα με την πάγια σχετική νομοθεσία.

Αναλυτικότερα, με δύο αποφάσεις της (1364 και 1365/2021) η Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου έκρινε συνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 4685 του 2020, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!