Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Ο «χρησμός» της Λαγκάρντ για την αγορά oμολόγων και το παρασκήνιο
[Ελεύθερος Τύπος]: Ο «χρησμός» της Λαγκάρντ για την αγορά oμολόγων και το παρασκήνιο

[Ελεύθερος Τύπος]: Ο «χρησμός» της Λαγκάρντ για την αγορά oμολόγων και το παρασκήνιο

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Είναι πολύ πρόωρο να συζητήσουμε από τώρα και για το τέλος του PEPP, αλλά και για το ειδικό καθεστώς για την Ελλάδα. Η κατάσταση της Ελλάδας σίγουρα θα εξεταστεί και θα αντιμετωπιστεί. Είναι πολύ πρόωρο να το κάνουμε τώρα».

Με τη διφορούμενη αυτή απάντηση, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απέφυγε χθες να πάρει συγκεκριμένη θέση για την αντιμετώπιση των ελληνικών ομολόγων μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) παρότι ανακοίνωσε τον ανασχεδιασμό -δηλαδή τον περιορισμό- του προγράμματος των αγορών ομολόγων από το αμέσως επόμενο διάστημα, δίνοντας έτσι σήμα στις αγορές ότι το τέλος του έρχεται όλο και πιο κοντά. Οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν ότι όπως και στο PEPP η Ελλάδα εντάχθηκε την τελευταία στιγμή με μια προσθήκη στο κείμενο του προγράμματος, έτσι και τώρα θα υπάρχει μια κάποια εξαίρεση ώστε τα ελληνικά ομόλογα να μπορούν μετά το τέλος του PEPP να συμμετέχουν στην ποσοτική χαλάρωση έστω κατ’ εξαίρεση. Οι απαισιόδοξοι, από την άλλη, πιστεύουν ότι κάποια στιγμή οι αγορές ομολόγων για την Ελλάδα θα σταματήσουν μέχρι η χώρα να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα.

Προς το παρόν, η πρόεδρος της ΕΚΤ έσπευσε να καθησυχάσει τις αγορές ότι η απόφαση για επιβράδυνση των αγορών ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος PEPP δεν συνιστά περικοπή (tapering) αλλά μια αναπροσαρμογή της νομισματικής τόνωσης για τους επόμενους τρεις μήνες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!