Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Χαβάη: «Ξύπνησε» ξανά το υπερενεργό ηφαίστειο Κιλαουέα
[Ελεύθερος Τύπος]: Χαβάη: «Ξύπνησε» ξανά το υπερενεργό ηφαίστειο Κιλαουέα

[Ελεύθερος Τύπος]: Χαβάη: «Ξύπνησε» ξανά το υπερενεργό ηφαίστειο Κιλαουέα

Ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στη Γη, το Κιλαουέα της Χαβάης, άρχισε να εκρήγνυται, επιβεβαίωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Τα βίντεο από τον κρατήρα Χαλεμαουμάου του ηφαιστείου έδειξαν σιντριβάνια λάβας που καλύπτουν το πάτωμα του κρατήρα και σύννεφα ηφαιστειακού αερίου, που αναδύονται στον αέρα. Στην ίδια περιοχή είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη λίμνη λάβας, σε διάφορες χρονικές στιγμές σε όλο το εκρηκτικό παρελθόν του ηφαιστείου.

Η έκρηξη δεν είναι σε περιοχή με σπίτια και περιορίζεται εξ ολοκλήρου στο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης .

Το επίπεδο συναγερμού του ηφαιστείου έχει αυξηθεί σε «προειδοποίηση» και ο κώδικας της αεροπορίας άλλαξε σε «κόκκινο».

Νωρίτερα την Τετάρτη, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εντοπίστηκε αυξημένη σεισμική δραστηριότητα και διόγκωση του εδάφους, στιγμή κατά την οποία τα επίπεδα συναγερμού ανέβηκαν ανάλογα.

Το Κιλαουέα είχε μια μεγάλη έκρηξη το 2018, που κατέστρεψε περισσότερα από 700 σπίτια και εκτόπισε χιλιάδες κατοίκους. Πριν από εκείνη την έκρηξη, το ηφαίστειο εκρήγνυτο αργά για δεκαετίες, αλλά κυρίως όχι σε πυκνοκατοικημένες κατοικημένες περιοχές.

Πριν από τη μεγάλη έκρηξη του 2018, το Κιλαουέα εκρήγνυτο κατ’ εξακολούθηση από το 1983 και ρεύματα λάβας κάλυπταν περιστασιακά αγροτικές εκτάσεις και σπίτια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η λάβα έφτανε μερικές φορές στον ωκεανό, προκαλώντας δραματικές αλληλεπιδράσεις με το νερό.

Σε διάστημα τεσσάρων μηνών το 2018, το Κιλαουέα έριξε αρκετή λάβα για να γεμίσει 320.000 πισίνες Ολυμπιακού μεγέθους, θάβοντας μια περιοχή μεγαλύτερη από το μισό του μεγέθους του Μανχάταν, μέσα σε λάβα βάθους 24 μέτρων, η οποία έχει πλέον σκληρυνθεί.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!