Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: Το αύριο των σεισμών στην Κρήτη – Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος γράφει στον Ε.Τ. για την επόμενη ημέρα
[Ελεύθερος Τύπος]: Το αύριο των σεισμών στην Κρήτη – Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος γράφει στον Ε.Τ. για την επόμενη ημέρα

[Ελεύθερος Τύπος]: Το αύριο των σεισμών στην Κρήτη – Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος γράφει στον Ε.Τ. για την επόμενη ημέρα

Ο χθεσινός ισχυρός σεισμός δημιούργησε μεγάλη ανησυχία και πολλά κοινωνικά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου και του Ηρακλείου Κρήτης.

Γράφει ο Δρ Γεράσιμος Α. Παπαδόπουλος*

Αναστατώθηκε όμως όλη η μεγαλόνησος γιατί έγινε αισθητός απ’ άκρου εις άκρον στην Κρήτη. Μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε ισχυρό σεισμό από αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή, ούτε στην ενόργανη περίοδο της σεισμολογίας, δηλαδή από το 1900 και μετά, ούτε στην ιστορική περίοδο. Από αυτήν άποψη ο σεισμός καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός και καταρρίπτει το «μύθο», τον οποίο προσωπικά ουδέποτε ασπάστηκα, ότι δήθεν οι σεισμοί της Κρήτης γίνονται μόνο στη θαλάσσια περιοχή της.

Τώρα γνωρίζουμε τεκμηριωμένα πλέον ότι σεισμοί γίνονται και πάνω στο νησί και μάλιστα με μεγάλα μεγέθη. Πράγματι, ο χθεσινός σεισμός είχε μέγεθος 6,0, όπως προσδιορίστηκε από όλα τα έγκυρα διεθνή σεισμογραφικά κέντρα, π.χ. των ΗΠΑ, Γερμανίας και Γαλλίας.

Οι βλάβες στην περιοχή είναι αρκετά εκτεταμένες και αυτό ήταν αναμενόμενο τόσο λόγω των χαρακτηριστικών του σεισμού όσο και του δομικού ιστού της περιοχής. Ο σεισμός, εκτός από πολύ ισχυρός, ήταν επιφανειακός και το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη βλαβείσα περιοχή Αρκαλοχωρίου-Καστελίου και των γειτονικών χωριών. Από την άλλη μεριά, σημαντικό μέρος του δομικού πλούτου συγκροτείται από παλιές κατασκευές που έχουν κατασκευαστεί πριν από την έναρξη εφαρμογής του πρώτου αντισεισμικού κανονισμού της χώρας το 1960.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!