Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Ασκηθείτε, ιδρώστε και… ελέγξτε τον καρκίνο του μαστού
[Ελεύθερος Τύπος]: Ασκηθείτε, ιδρώστε και… ελέγξτε τον καρκίνο του μαστού

[Ελεύθερος Τύπος]: Ασκηθείτε, ιδρώστε και… ελέγξτε τον καρκίνο του μαστού

«Για να ελέγξουμε τον καρκίνο του μαστού δεν χρησιμοποιούμε ασανσέρ, πάμε από τις σκάλες…»

Αναμφισβήτητα, η άσκηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά «φάρμακα» τα οποία άνθρωποι όλων των ηλικιών και ικανοτήτων μπορούν να λάβουν για την πρόληψη του καρκίνου, τη θεραπεία και τον έλεγχο της νόσου. Έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών καρκίνων και ανάμεσά τους βρίσκεται, φυσικά, ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος – στο σύνολο των νεοπλασματικών ασθενειών – ανά έτος στον κόσμο, με ποσοστό 11,6%. Τον καρκίνο του μαστού…

Γράφει η Σταυρούλα Ντρουφάκου,
Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιστημονική Συνεργάτιδα Γ’ Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan Hospital

Τι μας λένε οι αριθμοί για τον καρκίνο του μαστού

Καθώς ο Οκτώβριος είναι παραδοσιακά αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, αξίζει να επισημάνουμε κάποια επιδημιολογικά δεδομένα που μπορεί να μας κινητοποιήσουν προς την κατεύθυνση της πρόληψης της νόσου. Κάθε χρόνο, λοιπόν, διαγιγνώσκονται 2.1 εκατομμύρια νέων περιπτώσεων καρκίνου του μαστού (αυτό περίπου ισοδυναμεί με 1 στις 4 περιπτώσεις καρκίνου που διαγιγνώσκεται στις γυναίκες). Πρόκειται για τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες, ειδικά στον Δυτικό Κόσμο, δηλαδή τις χώρες με υψηλή κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Οι κληρονομικοί και οι γενετικοί παράγοντες, όπως το προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών, καθώς και κληρονομικές μεταλλάξεις σε γονίδια (γενετικής προδιάθεσης), αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% έως 15% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!