Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: «Αρρώστησα. Να πάρω αντιβίωση»;
[Ελεύθερος Τύπος]: «Αρρώστησα. Να πάρω αντιβίωση»;

[Ελεύθερος Τύπος]: «Αρρώστησα. Να πάρω αντιβίωση»;

Συμβουλές για τη χορήγηση αντιβίωσης και για ταχεία ανάρρωση από τις εποχιακές ιώσεις

Πέρα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε αντιμέτωποι και με αναπνευστικές λοιμώξεις που, όπως κάθε φθινόπωρο και χειμώνα, έτσι και φέτος θα παρουσιάσουν έξαρση και θα ταλαιπωρήσουν μικρούς και μεγάλους, Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης και αντιμετώπισής τους.

Οι λοιμώξεις που εμφανίζονται αυτή την εποχή είναι κυρίως ιογενείς, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη. Αξίζει να τονισθεί ότι κατά τον περασμένο χρόνο καταγράφηκαν 154 θάνατοι από γρίπη ενώ 374 ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν εμβολιαστεί.

Γράφει ο Μάριος Λαζανάς
Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Metropolitan General

Τα συμπτώματα στις ιογενείς λοιμώξεις

Κατά τους χειμερινούς μήνες, εμφανίζονται λοιμώξεις που εκδηλώνονται με πυρετό και πονόλαιμο (φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα), οξεία βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα και ωτίτιδα, οι οποίες στους ενηλίκους οφείλονται σε ιούς σε ποσοστό >85%.

Πότε παίρνουμε αντιβίωση

Στις ιογενείς λοιμώξεις, τα αντιβιοτικά ΔΕΝ έχουν καμιά θεραπευτική ένδειξη. Τα αντιβιοτικά χορηγούνται – αποκλειστικά από τον γιατρό – σε περιπτώσεις μικροβιακών επιπλοκών.

Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις φαρυγγοαμυγδαλίτιδας, μπορεί να διενεργηθεί strep test (ανώδυνη εξέταση επιχρίσματος από το φάρυγγα), που μπορεί να αποκλείσει μικροβιακή λοίμωξη, ή test γρίπης και να αποφευχθεί η άσκοπη χορήγηση αντιβιοτικών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!